George is "furieus": ook Amal Clooney slachtoffer van seksueel geweld

Door Kim Veldema
George is "furieus": ook Amal Clooney slachtoffer van seksueel geweld

De 'Me Too'-sneeuwbal blijft maar groter worden. In binnen- en buitenland doen steeds meer slachtoffers hun mond open over hun ervaringen met seksueel geweld. Ook Amal Clooney, de echtgenote van acteur George Clooney, kreeg hiermee te maken op het werk.

George Clooney maakte dat deze week bekend.

De omvang is schokkendNadat duidelijk werd dat voormalig Hollywood-producent en studiobaas Harvey Weinstein vermoedelijk tientallen vrouw heeft misbruikt, komen steeds meer vrouwen naar voren met hun verhaal over seksuele intimidatie. Velen delen hun ervaringen met de hashtag #MeToo. De omvang van het misbruik is schokkend.

Lees ook: Gwyneth Paltrow: 'Ik was doodsbang'

'Weinstein-taferelen' George vertelde dat Amal (39), die als advocaat is gespecialiseerd in internationaal recht en mensenrechten, ook te maken kreeg met seksueel geweld op het werk. “Ze heeft exact dit soort 'Weinstein-taferelen' meegemaakt in haar werksituatie", onthulde de acteur bij Entertainment Tonight. “Het gebeurt óveral, en daarom moeten we ermee omgaan als een probleem dat ons allemaal aangaat. We moeten met volle kracht de strijd aangaan - het is razernij wekkend dat dit zo lang door kon gaan."

'Wie liet ze bij hem achter?'Toen het Weinstein-verhaal ter sprake kwam, zei George dat hij hoopt dat anderen die erbij betrokken waren ook verantwoordelijk worden gehouden voor wat er is gebeurd. "Ik wil weten wie die vrouwen naar de hotelkamer bracht en hen achterliet bij Harvey", zei de acteur. "Dát wil ik weten. Harvey krijgt zijn verdiende loon, maar er zijn nog meer mensen bij dit schandaal betrokken. Deze hele cultuur eromheen moet stoppen."

Meer dan razendGeorge had zich eerder deze week al uitgelaten over de commotie rond Weinstein tijdens een interview met ABC News, waar hij samen met collega-acteur Matt Damon te gast was. “Het idee dat dit roofdier, deze dader, kon doen wat hij wilde en vrouwen het zwijgen oplegde, maakt me meer dan razend", zei hij.

Ontmaskerd en vervolgdEn hij richtte nog een paar niet mis te verstane woorden tot de mensen die zich nu nog schuldig maken aan seksueel geweld: "Jullie zullen worden ontmaskerd en jullie zullen geen werk meer hebben. En, nog belangrijker: reken maar dat jullie worden vervolgd."

Positieve veranderingToch bleef de acteur, die in juni vader werd van de tweeling Ella and Alexander, ook positief. "Laten we ervoor zorgen dat deze golf van discussie over misbruik leidt tot een verandering in onze cultuur. Dat er ook iets goeds uit voortkomt", zei Clooney. "En dat vrouwen zich veilig voelen om het te delen als het ze overkomt. Dan wordt het voor mannen een heel stuk moeilijker om hiermee weg te komen."