Wie is Ursula von der Leyen?

Door Ella Vermeulen
Wie is Ursula von der Leyen?

Vandaag begint deze grote onbekende als machtige voorzitter van de Europese Commissie.

Waar moet ik haar van kennen?

Wie is Ursula von der Leyen?

Von der Leyen (1958) is een Duitse politica van de CDU. Ze was minister van Gezin, Senioren, Vrouwen en Jeugd,  van Werk en Sociale Zaken en van Defensie (als eerste vrouwelijke opperbevelhebber binnen de Duitse strijdkrachten) in vele kabinetten onder Angela Merkel. In juli werd ze gekozen als eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie, een van de invloedrijkste functies binnen de Europese Unie. Ze volgt Jean-Claude Juncker op.

Wat is haar achtergrond?

Wie is Ursula von der Leyen?

Ursula is geboren in Brussel waar ze tot haar dertiende woonde, haar vader had een hoge functie binnen de toen nog piepjonge EU. Ze studeerde economie en geneeskunde en zit al vijftien jaar in de hoogste regionen van de politiek, waar ze zich vooral onderscheidde met haar inzet voor emancipatie voor vrouwen én mannen. Deze foto is van mei 2019, toen ze als minister van Defensie koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontmoette. 

Wat kunnen we van haar verwachten?

Wie is Ursula von der Leyen?

Ursula is erg pragmatisch en houdt van denken in oplossingen in plaats van problemen. Ze is ook een regelneef met micomanager-neigingen en tolereert geen luiheid, slordigheid of dwarsliggers. Ze denkt groot, ze kan niet tegen zwakte en ze is meer iemand die als het moeilijk wordt voor de aanval kiest dan voor de verdediging. Vriendelijk, maar vrij onbuigzaam. Hard voor anderen, hard voor zichzelf (als minister sliep ze eerst in een simpel eenpersoonsbed op het ministerie om het volk geld uit te sparen), zo hebben ze haar in de Duitse politiek leren kennen.

Wat is haar visie op de EU?

Wie is Ursula von der Leyen?

"Mijn doel is de Verenigde Staten van Europa," is een quote uit 2011 die in latere jaren in soms iets andere versies terugkwam. "Gemodelleerd op federale staten zoals die van Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten. Ik zie het Europa van mijn kinderen en kleinkinderen niet als een losse unie van staten die gevangen wordt gehouden door nationale belangen."

Wat weten we privé van haar?

Wie is Ursula von der Leyen?

Ursula is sinds 1986 getrouwd met arts Heiko von der Leyen die ze op de universiteit leerde kennen. Samen hebben ze zeven inmiddels volwassen kinderen (deze foto is uit 2003:  Sophie, Egmont, Donata, Gracia, Johanna, David en Victoria von der Leyen). Het gezin woont sinds 2007 in de buurt van Hannover. En famille wordt ze al sinds kind Röschen (Roosje) genoemd en verder is bekend dat ze al haar hele leven een goed en enthousiast ruiter is.

Foto's (c) ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in