Vrouw aan de top: Marjan Rintel

Vrouw aan de top: Marjan Rintel

Dít is de eerste vrouwelijke president-directeur van de NS.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben in Marjan Rintel een nieuwe president-directeur gevonden. Ze volgt per 1 oktober Roger van Boxtel op.

Momenteel is Rintel operationeel directeur bij NS, waar ze 14.000 medewerkers onder zich heeft en op woensdag een 'buitenloopdag' heeft waarop ze meetreint en onderdelen van NS bezoekt om te horen wat er leeft. Ze staat bekend als iemand die oog heeft voor alles, van een rammelende deur tot iets onhandigs in het ontwerp van een uniform.

Marjan werkte op Schiphol bij Air France-KLM als senior vicepresident Strategic Marketing voordat at ze eind 2014 de overstap naar het spoor maakte. De geboren Rotterdamse ziet haar baan als ‘topsport’, zegt ze in Trouw. Toch is het prima te combineren met het gezinsleven − ze heeft twee kinderen − omdat ze goed kan plannen. Strak organiseren is iets dat Rintel haar hele leven al doet. Als puber zei ze een keer tegen een vriend die onverwacht langskwam: ‘Gezellig, maar tot half vier, want daarna moet ik aan mijn huiswerk’.

Rintel zal aantreden op een moeilijk moment voor de NS. Door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus, waarbij nog altijd veel werknemers thuis blijven werken, vervoert het openbaar vervoersbedrijf veel minder passagiers. In een eerdere schatting gaf de NS te kennen dat het aantal treinreizigers pas in 2025 weer terug zal zijn op het oude niveau.

Foto (c) NS

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in