Nuchter, daadkrachtig en empatisch: wordt Ardern herkozen?
Ze is doortastend en ontwapenend en geeft je zowaar een beetje het vertrouwen in politici terug: Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (40) houdt niet van bullshit en leidt met verve. Gaat dat haar over een paar weken helpen aan een tweede termijn? ‘Mensen moeten zien dat leiders hun best doen.’
Slechts zeven weken voor de verkiezingen van 2017 werd Jacinda Ardern, hier met haar moeder, benoemd tot leider van de Labour Party. Tot die tijd stond de partij achter in de peilingen, maar op haar aanstelling volgde een golf van wat al snel Jacindamania ging heten. Ze wist haar snelstijgende populariteit om te zetten in verkiezingswinst en werd daarmee de derde vrouwelijke minister-president van Nieuw-Zeeland.
Haar belangrijkste verdienste is dat mensen haar vertrouwen. Ze legt gemakkelijk contact en – verfrissend voor een politicus – voegt de daad bij het woord. Zo verlaagde ze vlak na de corona-uitbraak haar salaris als gebaar naar financieel gedupeerden van de crisis.
Dit stuk verscheen eerder bij Intermediair met wie Nouveau geregeld samenwerkt als het gaat over thema’s als werk-privébalans, stress, carrière, emancipatie en diversiteit. Zo maken we gezamenlijk een rubriek over mensen die sterker uit een burn-out zijn gekomen. De eerste en de tweede aflevering vind je hier.
Nieuw-Zeeland wist het coronavirus redelijk in te dammen. Op zeker moment was er zelfs geen enkele besmetting meer, al loopt de teller nu wel weer op. Ardern gooide halverwege maart de grenzen dicht en kondigde een lockdown af. ‘Met het toenemende aantal coronagevallen zit de situatie in een stroomversnelling. En wij dus ook.’ Daarmee lijkt het aantal doden door covid-19 in Nieuw-Zeeland beperkt te zijn: van de 5 miljoen inwoners overleden er 25 (cijfers van 15 sept., red.).
Jacinda Ardern oogst internationaal lof met haar aanpak. Maar economisch is de schade van de lockdown voor Nieuw-Zeeland groot. Of de bevolking haar dat vergeeft, zal blijken bij de aanstaande stembusgang op 17 oktober.
De drijfveren van Jacinda Ardern aan de hand van drie van haar uitspraken:
‘Vriendelijkheid, en niet bang zijn om aardig te zijn, of gedreven te worden door empathie’
In de politiek wordt veel te ver doorgedacht, stelt Jacinda Ardern in een interview met The Guardian. Terwijl het volgens haar allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn: ‘Als er íets is dat mensen op dit moment nodig hebben, is het dat ze gewoon moeten zien dat leiders hun best doen.’
Haar menselijke aanpak wordt door commentatoren toegeschreven aan haar vrouwelijkheid. In 2018 werd ze voor het eerst moeder. Als vrouw in een toppositie kreeg ze de vraag hoe dat eigenlijk moet, een carrière combineren met het moederschap. ‘Dat is echt geen vraag die je tegenwoordig nog kunt stellen op de werkvloer’, kaatste ze terug naar de presentator van radiostation RNZ.
Wat ze ook niet accepteert, is de schijn van machtsmisbruik. Ardern stuurde een minister de laan uit toen bleek dat hij een jaar lang een affaire had met een medewerker. En is zelf heel bescheiden: er staat een radiocassettespeler uit het jaar Kruik op haar bureau.
‘Het bewijs ligt besloten in onze daden’
Progressief-sociaaldemocraat, dat is hoe Ardern zichzelf omschrijft. De dochter van een politieagent en een schoolkantinejuf sloot zich op haar zeventiende aan bij de partij waar ze twintig jaar later het land voor zou gaan regeren. ‘Er zijn niet veel banen waarbij mensen met ongeloof in hun stem vragen “Waarom doe je dát?” Het was niet mijn bedoeling om de politiek in te gaan, maar ik voelde wel altijd al de drang iets te doen als ik onrecht zag,’ vertelde Ardern in 2014 bij een bijeenkomst van Politics Matters.
‘Bij mijn eerste baan als politiek assistent hoorde ik een opa die voor zijn astmatische kleinkind zorgde, vertellen dat hij de schoolboeken van het ventje niet meer kon betalen. Dat was het moment dat ik me realiseerde dat je mensen op een praktisch niveau kunt helpen hun leven dragelijker te maken. Tegelijkertijd ben je in de positie om structurele veranderingen door te voeren die op iedereen een positieve uitwerking hebben.’
‘We zijn nooit immuun geweest voor het haat- en angstvirus. Maar wij kunnen de natie zijn die de remedie ontdekt’
Ardern wil van Nieuw-Zeeland een gidsland maken. ‘Als politicus kun je op zoveel niveaus iets betekenen.’ Toen bij een terreuraanslag op twee moskeeën in Christchurch 51 doden en 40 gewonden vielen, introduceerde ze strenge wapenwetgeving. Tot dan toe was het niet moeilijk om in Nieuw-Zeeland een vuurwapen te kopen, net als in bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Maar waar geen enkele Amerikaanse leider het nog heeft aangedurfd de wet aan te passen om levens te sparen, stroopte Ardern direct de mouwen op.
‘Er zijn pogingen gedaan om onze wetten te wijzigen in 2005, 2012 en na een onderzoek in 2017. Nu is het tijd voor verandering’, zei Ardern vlak na de gruwelijke schietpartij. Een maand later waren semi-automatische wapens in Nieuw-Zeeland verboden. That's how she rolls.
Foto's (c) Getty Images, Brunopress
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in