Floortje Dessing: 'Reizen verruimt je blik'

Door Ella Vermeulen
Floortje Dessing: 'Reizen verruimt je blik'

De beroepsreiziger gaat weer op pad.

In het nieuwe seizoen begeeft Floortje Dessing zich niet helemaal op onbekend terrein. In plaats daarvan reist ze naar oude bekenden om te ontdekken of ze nog steeds aan het einde van de wereld wonen en hoe en of hun leven in de tussentijd is veranderd.

Zo gaat de presentatrice terug naar onder anderen de Amerikaanse Maggie die een weeshuis in India runde. De presentatrice reist sinds 2014 naar mensen die – vaak om idealistische redenen - op afgelegen plekken wonen. Die levenshouding spreekt Dessing aan. "Om uiteenlopende redenen hebben deze mensen de maatschappij zoals wij die kennen de rug toegekeerd en zijn een heel ander leven begonnen," zegt ze in Trouw. "Ze maakten heel bewust afwijkende keuzes."

Ook zijzelf maakte de keuzes in haar leven heel bewust, zegt ze, doelend op haar zwervende bestaan dat niet te verenigen lijkt met een vaste partner of een gezin. "Daar heb ik wel serieus over nagedacht."

Floortje Dessing: 'Reizen verruimt je blik'

Er is volgens haar veel veranderd sinds ze begon met haar reisprogramma’s. Wilden kijkers voorheen vooral exotische bestemmingen zien, tegenwoordig willen ze meer diepgang. "Over veel zaken zijn we anders gaan denken, we leven bewuster,"  zegt ze. "Vliegschaamte is iets dat pas de laatste jaren speelt, vroeger waren we daar ook vanuit het programma niet zo mee bezig. Het is goed dat we er nu met zijn allen over nadenken." 

Dessing is zich er bewuster van hoe ze reist en dat ze een voorbeeldfunctie heeft. "Ik vloog al nooit als een kip-zonder-kop de wereld over, maar nu ben ik er nog alerter op dat ik met een goed verhaal moet komen." Toch wil ze ook de positieve kanten van reizen niet uit het oog verliezen. "Het verruimt je blik op de wereld. Het is heel goed dat die bewustwording er is, maar reizen kan je ook iets leren."

Floortje Dessing: 'Reizen verruimt je blik'

Dat hoopt Dessing met haar programma te bereiken: mensen tot nieuwe inzichten brengen, net zoals zijzelf tijdens haar reizen nieuwe dingen leert. "Reizen helpt enorm om te relativeren en het is verbazingwekkend om te zien hoe weerbaar mensen zijn."

'Floortje terug naar het einde van de wereld’ is vanaf 20 februari iedere donderdag om 21.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. 

Foto's (c) Hollandse Hoogte, Floortje's Instagram

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in