Carice van Houten ging naar een klimaatpsycholoog

Carice van Houten
© Brunopress

Iedereen reageert weer anders op de klimaatcrisis. Je hebt de doemdenkers die preventief hun kind laten aborteren. Je hebt de doeners die aan de slag gaan met isolatie en warmtepompen. En je hebt de activisten die het onderwerp op de kaart willen houden.

Uit haar bubbel

Onder hen actrice Carice van Houten (46), moeder van een zoon van zes en naar eigen zeggen ook zes jaar 'levende in een bubbel'. Ze ging 'van het ene moment op het andere' om na een lezing van wetenschapsfilosoof Chris Julien.

Die haalde haar vertrouwen onderuit dat er mensen aan de macht waren met kennis van zaken die de problemen zouden oplossen. Sindsdien doet acteren er voor haar niet meer toe. "We worden helemáál niet beschermd, het gaat gewoon maar door, over winst en over macht," zegt ze in de NRC.

Ambassadeur

Sindsdien is ze onder andere te zien als ambassadeur van Stop Ecocide en spreekt ze dinsdag 'met een trillip en knikkende knieën' bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de Rabobank. Doel is de topmannen- en vrouwen van grote ondernemingen uitspraken te ontlokken over hun klimaatbeleid die kunnen worden gebruikt in toekomstige rechtszaken.

Klimaatpsycholoog

Om haar gevoelens een beetje in kaart te kunnen brengen, bezocht ze een klimaatpsycholoog. Die hielp "eigenlijk gewoon door mijn verhaal aan te horen," zegt ze in NRC. "Het is natuurlijk ook een ongezellig onderwerp. In mijn vriendengroep ben ik aan het navigeren: bij wie kan ik mijn verhaal kwijt, en wie gaat er denken dat ik een doorgeslagen wappie ben?"

Omgeslagen

Ze denkt dat er vrienden zijn die zo over haar denken. "Het komt best wel uit de lucht vallen," zegt ze over haar kantelpunt. "Ik ben echt omgeslagen. Ik kan me voorstellen dat mensen het niet geloven. Het is een beetje als toen ik stopte met drinken, dan vinden mensen je ook heel ongezellig. Omdat het ze confronteert met hun eigen handelen."

Ivoren toren

En hoe kijkt zelf naar vrienden die niet meegaan in haar verhaal? "Dat vind ik heel moeilijk. Maar ik weet dat dat hypocriet is, omdat ik tot vier maanden geleden ook in een totale ivoren toren zat. En aan het scrollen was voor allerlei shit, een leegte in mezelf aan het opvullen was met ónzin. Met Instagram. Met consumptiegedrag. Ik doe dit, ik geef dit interview ook, omdat ik… toen ik laatst een andere acteur opbelde om hem heel diplomatiek zo’n lezing in te trekken…" Ze grijnst: "Dát is nu mijn baan."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in