Manolo Blahnik: 'Breng geen wijn, breng glamour'

Door Ella Vermeulen
Manolo Blahnik: 'Breng geen wijn, breng glamour'

De maestro van de Mooie Schoon geeft tips voor Oudjaar.

Voor schoenontwerper Manolo Blahnik losbarst met feesttips, wil hij eerst even kwijt dat hij de ik-doe-geen-moeite-trend 'absoluut vreselijk' vindt. "Iedereen wil tegenwoordig anoniem zijn," zegt hij. "En uiteindelijk ziet iedereen er grijs en zonder persoonlijkheid uit."

Manolo Blahnik: 'Breng geen wijn, breng glamour'

"In mijn tijd wilden we opvallen. Toen ik in de jaren zeventig in Londen arriveerde, was het punt juist om uniek te zijn. Ik droeg zijden pyjama's naar feestjes. Je mooi aankleden doe je niet alleen voor jezelf, je doet het ook voor anderen. Breng geen fles wijn mee, breng een beetje glamour!"

Manolo Blahnik: 'Breng geen wijn, breng glamour'

Met name de winter is volgens Blahnik een tijd om op te willen vallen: "Wat je wilt is het duister lichter maken met lef en elegantie. Geborduurde schoenen of heel klassieke brogues in felle kleuren. Draag fluweel. Draag glans. Vier schoonheid."

Manolo Blahnik: 'Breng geen wijn, breng glamour'

Hij is geen fan van hoe Instagram feestjes heeft veranderd. "Mensen ontvangen geen mensen meer voor de lol, het moet allemaal georganiseerd zijn. De gastheer of -vrouw denkt vooral aan hoe het er op foto's online uit zal zien, het wordt een hele productie met een groot budget. Maar de beste feesten ontstaan spontaan.

In de jaren zeventig belde Bianca Jagger me op en zei dat David Bailey iets simpels stond te koken in de flat van Mick en haar en voor je het wist zat je dan daar opgestapeld met de veertig meest interessante mensen die je ooit zou ontmoeten."

Manolo Blahnik: 'Breng geen wijn, breng glamour'

Manolo heeft ook nog een geweldige anekdote over de Queen: "Het was een voorrecht om te worden uitgenodigd voor de verjaardag van Lady Sarah Chatto (de dochter van prinses Margaret en een volle nicht van koningin Elizabeth) op Windsor Castle. We stonden allemaal in de rij om de balzaal in te gaan en mijn zus en ik waren volop aan het kletsen, reuze opgewonden en zoals gewoon stonden we weer eens helemaal niet op te letten. Tot we een stem achter ons hoorde die zei: "Kom op kinderen, loop eens door, ga eens naar binnen.' Ik kreeg de schok van mijn leven toen ik me omdraaide en de Queen zag staan. Ik ben dol op haar. Ze is een geweldige gastvrouw."   

Foto's (c) ANP, Manolo Blahnik

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in