Iris Apfel krijgt haar eigen museum

Door Ella Vermeulen
Iris Apfel krijgt haar eigen museum

Paradijsvogel te Manhattan verheft fashion tot kunst.

Apfel heeft 90 complete outfits, meer dan duizend losse (kleding)stukken en een selectie uit de garderobe van haar overleden man gedoneerd aan het Peabody Essex Museum in Salem, Massachuchetts.

De collectie komt in een eigen vleugel die à 150 miljoen dollar is ontworpen door Ennead Architects in New York. Iris had het museum al eerder kleding uit haar flamboyante verzameling geleend voor tijdelijke expo's. Die waren zo'n hit, dat ze nu dus haar eigen galerij krijgt. Ze opent 'm zelf op 28 september.

Iris Apfel krijgt haar eigen museum

Apfel (1921) is een Amerikaans zakenvrouw, interieurontwerpster, model (ze tekende dit jaar een contract) en fashionliefhebber die  door haar opvallende stijl een mode-icoon is geworden. Extravagant, rode lipstick, zware bril – ze is een inspiratie in levenslust voor vrouwen wereldwijd, dus dat museum was een kwestie van wachten. Wat valt er te zien? Nou, dit is Iris in vijf highlights.

Felle kleuren

Iris Apfel krijgt haar eigen museum

"De modepolitie stopt me daarvoor heus niet in de bak! Ik houd van felle kleuren, maar ik draag ze nooit om rebels te zijn. Ik draag het omdat ik het leuk vind," aldus Iris.

Statement sieraden

Iris Apfel krijgt haar eigen museum

Iris: "More is more and less is a bore." Ofwel: 'Meer is meer en minder is saai.'

Uitbundigheid

Iris Apfel krijgt haar eigen museum

"Als je het geluk hebt om ouder te worden, kun je dat naar mijn mening maar beter vieren," aldus Apfel. Die haar eigen Barbie heeft.

Attitude

Iris: "Ik ben nooit gekwetst door wat men over mijn kleren zegt, want ik kleed me voor mezelf. Als iemand het niet mooi vindt, is dat zijn of haar probleem, niet dat van mij."

Stijl

"Ik kan je niet vertellen hoe je stijl moet krijgen," zegt Iris. "Het is voor al het geld in de wereld niet te koop. Het is iets instinctiefs." Waarvan akte.

Foto's © ANP, BSR Agency, Iris Apfle

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in