• Beauty

Mooie huid? Hou je exposoom in de gaten!

Mooie huid? Hou je exposoom in de gaten!

Meer stress = is meer zonschade, hoe zit dat?

Snellere huidveroudering blijkt geen kwestie te zijn van roken of veel blootstelling aan zon, het is een optelsom van meerdere elementen. In beautyland wordt daarvoor de term 'exposoom' gebruikt.

Dat is een samentrekking van ‘expose’ (blootstellen) en ‘genoom’ (de verzamelingen van genen). Het slaat op alles wat effect heeft op je huid: luchtvervuiling en uv-straling, maar ook levensstijl, voeding, stress,  genen en hormonen. 

Al die dingen blijken elkaar te versterken, zo blijkt uit nieuw onderzoek. "Neem luchtvervuiling: de cocktail van uitlaatgassen, sigarettenrook en andere luchtvervuiling speelt een belangrijke rol in het vroegtijdig verouderen van de huid," zegt dermatoloog Thierry Passeron in Het Laatste Nieuws. "Net als uv-straling. Wanneer ze echter samen voorkomen – wat vrijwel altijd het geval is – dan gaan ze elkaar versterken." 

Dat geldt voor alle factoren binnen het exposoom. Een roker die slecht slaapt zal op een gewone zomerdag dus meer huidschade oplopen dan iemand die gezonder leeft.

Hoe geef je tegengas?

  • Een gezonde levensstijl helpt je huidbarrière sterk te blijven. Het is de bekende riedel: gezond en gevarieerd drinken, niet roken, geen alcohol, voldoende water om de huid van binnenuit te helpen.
  • Liefst 80 procent van de zichtbare tekenen van huidveroudering komt door blootstelling aan de zon. Gebruik dus altijd, het hele jaar door zonbescherming die zowel tegen UVA als UVA beschermt.
  • Wat betreft aanvullende huidverzorging: producten met hyaluronzuur, retinol en antioxidanten zijn momenteel de heilige graal.
  • Stress maakt hormonen en andere stofjes aan die niets doen voor de weerstand van je huid. Stress voorkomen kan niet altijd, maar probeer manieren te vinden om ermee om te gaan (sporten, mindfulness, dansen, afleiding) om er niet in te blijven hangen.
  • Probeer voldoende te slapen. Steeds vaker wordt duidelijk hoe belangrijk een goede nachtrust is voor de weerstand en de gezondheid.

Foto © Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in