Vandaag is het zover, dan beginnen duizenden Nederlanders aan hun 'digitale detox'. En dat betekent: mobieltje (grotendeels) uit en weer écht aandacht hebben voor elkaar. Durf jij het ook aan?
Het is heel dubbel: we ergeren ons groen en geel aan het gestaar op mobiele telefoons, maar we maken ons er ook schuldig aan.
Irritant
Onder een steeds grotere groep Nederlanders wordt de constante behoefte aan sociale bevestiging en het binnenhalen van nieuws vooral als irritant ervaren.
'Massaal afkicken'
Veel mensen geven aan dat de drang naar offline momenten toeneemt. Met deze signalen in gedachten introduceert het Nederlandse Opwaarderen.nl de 'Data off, Life on week'. Deze week wordt de mobiele data op duizenden telefoons in Nederland uitgeschakeld, zodat het ‘echte leven’ weer even centraal staat. “Massaal afkicken van onze constante drang naar sociale bevestiging en gewoon eens kijken hoe we dat eind jaren 90 ook alweer deden”, vertelt Aimée Roerink, deelnemer en Business development manager van Opwaarderen.nl.
Lees ook: 5 Simpele trucs om aan de 24/7 maatschappij te ontsnappen
'Aan' zodra de wekker gaat
Zodra de wekker gaat, halen we meteen onze dagelijkse overdosis aan informatie binnen. Whatsappen tijdens het eten, Facebooken op het werk, Instagram checken voor het slapen gaan, Snapchatten tijdens de lunch, het continu vernieuwen van de webbrowser van nieuwswebsites, je werkmail binnen halen in het weekend. Het zijn voorbeelden waar we ons allemaal wel eens schuldig aan maken. De behoefte aan een weekje digitaal detoxen neemt toe en hoe makkelijk is het als iedereen dat tegelijkertijd doet?
Digitale verleiding
Opwaarderen.nl stelt deze week simkaarten en telefoons beschikbaar waarmee je enkel kunt telefoneren en sms’en. Zo is er geen verleiding om stiekem toch online te gaan. “Omdat we deze producten online verkopen, weten wij maar al te goed hoe het is om altijd online te zijn. Daarom willen we onszelf en mobiele telefoongebruikers laten ervaren hoe wij met beide benen in het echte leven staan en de verleidingen van de digitale wereld even uitschakelen”, vertelt Aimée. De week wordt vandaag feestelijk afgetrapt in Rotterdam. In het iconische Industriegebouw komt een grote groep millennials bijeen om gezamenlijk gehoor te geven aan de oproep om één week offline te gaan.
Herkenbaar (helaas)
Er is al eerder onderzocht waar een digitale detox goed voor is: de kwaliteit van leven neemt toe. Onder andere deze verontrustende gevolgen heeft een 'mobiele verslaving'.
1. Gebrek aan aandacht - Door de continue afleiding van digitale media, bestaat het risico dat je bij alles wat je doet aan de oppervlakte blijft. Je focus neemt door de constante multi-tasking dusdanig af, dat geen enkel onderwerp of persoon de aandacht krijgt die nodig is.
2. Je staat steeds meer aan de zijlijn. Je bent met je gedachten minder aanwezig bij het hier en nu, waardoor je gebeurtenissen minder sterk ervaart. Bovendien is er vaak de neiging om bijzondere momenten direct te delen op social media. Je ervaringen, die ooit heel direct 'binnen kwamen', veranderen in die van een filmer, een fotograaf: een afstandelijke toeschouwer.
3. Onrustig brein. Nicholas Carr, de auteur van The Shallows: What the Internet is Doing to our Brains beschrijft de effecten van het voortdurend heen en weer schakelen van onze hersenen van het ene medium naar het andere. Dit onrustige gedrag associeert hij met oppervlakkig denken, zwakke concentratie, verminderde creativiteit en een verhoogd stressniveau.
En als deze video enigszins herkenbaar is, is even offline gaan (misschien wat vaker een avond per week?) echt geen slecht idee.
Bron: o.a. Mens en Gezondheid