Wedden dat je je rode wijn te warm drinkt?

Wedden dat je je rode wijn te warm drinkt?

Zó koel je een glas rood in 30 seconden af.

Rode wijn wordt meestal ongekoeld en dus te warm gedronken. In de meeste Nederlandse huizen is het tussen de 20 en 22 graden. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17  tot 19 graden.

Bij rode wijn die bij 21 graden of hoger wordt gedronken, gaat de alcohol dampen en verminderen de fruitsmaken. Je koelt een mooie fles rood het beste tot 16-17 graden. Eenmaal ingeschonken zal hij nog iets opwarmen en is dan perfect op temperatuur.

Geen tijd om te koelen? Dan hebben we een Hamersma Hack voor je: pak een ijsblokje en een lepel. Blokje op de lepel, glas schuin houden en voorzichtig de lepel met het ijsblokje door de wijn bewegen. Na dertig seconden is een glas op de gewenste temperatuur van 16-18 graden, terwijl er amper sprake is van water bij de wijn gooien.

En voor wit? De meeste flessen komen gekoeld uit de koelkast op zo'n 4-6 graden. Voor niet heel dure en zoete wijnen is dit niet zo erg, maar witte wijn van goede kwaliteit komt meer tot zijn recht bij een drinktemperatuur van 11-12 graden. Aan rosé kan kou niet veel verpesten, die drink je op 6-9 graden.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in