Waarom wij Uma Thurman ongelooflijk dapper vinden

Waarom wij Uma Thurman ongelooflijk dapper vinden

Je kon dit weekend geen krant openslaan of website bezoeken zonder dat de doordringende blik van actrice Uma Thurman (47) je tegemoet kwam. Zij sprak zich na maanden eindelijk uit over haar eigen ervaringen met veelbesproken producent Harvey Weinstein en hoe schuldig zij zich voelt, dat ze niet eerder iets gezegd heeft...

Ze vestigde haar naam definitief in Hollywood door krachtige rollen in Quentin Tarantino’s Pulp Fiction en Kill Bill. Hierin vrouwen die het heft in eigen hand nemen en onverschrokken zijn. Achter de schermen voerde ze echter een heel andere strijd...Thurman was Tarantino’s muze. Nu staan ze lijnrecht tegenover elkaar. 

Ongeluk

In een exclusief interview met de New York Times vertelt ze kwetsbaar hoe Tarantino haar dwong om tijdens de opnames van Kill Bill zelf op hoge snelheid in een auto over een bosweg te rijden. Ze is onzeker, vraagt of een stuntvrouw het niet kan doen, maar doet het uiteindelijk toch zelf, onder druk van de regisseur. Ze verliest de macht over het stuur en komt tegen een boom tot stilstand. Een hersenschudding is het gevolg. Ze heeft nog altijd last van haar nek.

Thurman’s toenmalige echtgenoot Ethan Hawke vliegt meteen naar de set en geeft Tarantino een flinke veeg uit de pan. Excuses volgen, maar als ze de beelden van het incident opvraagt, moet ze een document tekenen waarin ze toezegt de studio, Miramax, niet aan te klagen. Ze weigert en krijgt de beelden niet. 

Terwijl ze de Kill Bill-films samen met Tarantino promoot, vecht ze achter de schermen een verbeten strijd met hem uit voor gerechtigheid. Uiteindelijk krijgt ze de beelden.

Onaangenaam

Behalve dat Pulp Fiction Tarantino en Thurman definitief op de kaart zet in de filmbranche, profiteert er nog iemand van het succes: producent Harvey Weinstein.

In het interview met de Ney York Times vertelt Uma ook openhartig over haar onaangename ervaring met de producent. Hij drong zich aan haar op. Nadat ze hem schreeuwend van zich afduwt, put hij zich uit in excuses.

In november 2017 reageert summier ze op alle commotie rond de Weinstein-affaire. Ze gunt zichzelf de tijd om op een later moment te reageren, als de boosheid iets gezakt is. Dat moment lijkt nu gekomen.

Boos op zichzelf

Behalve op Weinstein, is ze ook boos op zichzelf. Omdat zij jaren zwijgt, worden andere vrouwen het slachtoffer van de grijpgrage producent. Dat neemt zij zichzelf enorm kwalijk.

Rond Thanksgiving plaats ze op Instagram fijne feestdagen en doet ze uit de doeken hoe ze over Weinstein denkt: 

Thurman besluit:

“Personally, it has taken me 47 years to stop calling people who are mean to you ‘in love’ with you. It took a long time because I think that as little girls we are conditioned to believe that cruelty and love somehow have a connection and that is like the sort of era that we need to evolve out of.”

Dat is nog eens wijsheid Uma. Hulde!