Te veel mensen zitten gemiddeld acht uur per dag onbeweeglijk achter hun computer om ’s avonds moe neer te ploffen op de bank. Geen puf en geen tijd om de spieren een opdonder te geven in de sportschool of buiten op het veld? Deze HIT (High Intensity) Training vraagt om slechts 2x20 seconden van je tijd, drie keer per week.
Met tussenpozen van enkele minuten rust en normaal bewegen.
Druk druk druk
Deze vorm van sporten vergt zo weinig tijd dat veel druk bezette mensen, maar ook de ietwat 'luie' sporters, er inmiddels enthousiast over zijn.
Hoe kwam deze sporttrend tot stand?
Een aantal jaar geleden testte dr. Niels Vollaard een reeks HIT trainingen op een groep gezonde mannen en vrouwen met een zittend beroep. Tijdens een zes weken durend trainingsschema bracht hij in kaart wat en hoeveel de trainingen voor uitwerking hadden op zijn kandidaten.
In de laatste drie weken volstonden zij met een HIT van 2x20 seconden voluit sprinten, drie keer per week. Het gaat er dus om tijdens deze veertig seconden echt het uiterste van jezelf te geven, ofwel in een sprint ofwel op een fiets, het liefste heuvelop.
Lees ook: Met deze app blijf je gemotiveerd om te sporten
Dag vetcellen!
Na de HIT trainingen bleken de hart- en longfuncties van alle deelnemers aanzienlijk verbeterd en met name bij de mannen werd een sterkere insulineweerstand gemeten, waardoor je lichaam beter kan omgaan met suikerschommelingen.
HIT trainingen geven de spieren weer kracht en bevorderen de productie en efficiëntie van nieuwe mitochondriën in ons lichaam, die er op hun beurt weer voor zorgen dat glucose wordt omgezet in bruikbare energie, de motor in ons lichaam.
Hoe meer je van die mitochondriën hebt, des te meer energie er wordt geproduceerd, waardoor vet en suiker goed verbrand worden. Gezond voor het lijf en de lijn dus. HIT heeft ook een bevorderlijke werking op een bepaald hormoon dat zich op de vetcellen richt, met name de vetcellen op de buik.
Dertig minuten per dag bewegen
Volgens de Nederlandse norm zouden wij dertig minuten per dag moeten bewegen om tot een gezond resultaat te komen. In Amerika ligt die norm bij 150 minuten trainen per week. Er bestaan verschillende HIT methodes, volgens variërende tijdschema’s, waarbij het universeel gaat om kort en intensief bewegen.
Je hebt HIT trainingen van zestig seconden, veertig seconden en van twintig seconden. De kortste training heeft niet per definitie minder effect, integendeel; de zestig-secondenmethode blijkt minder intensief te worden uitgevoerd dan de kortste variant.
Hoe korter, hoe beter het resultaat
Onderzoekers ontdekten dat een langere HIT niet méér positiefs oplevert voor het lijf. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat bij een langere training evenveel mitochondriën worden aangemaakt als tijdens een kortere HIT en diezelfde hoeveelheid mitochondriën de glucose kan omzetten naar eenzelfde hoeveelheid energie. Die op haar beurt dan ontoereikend is voor een langere HIT.
Een deel hiervan zal psychologisch werken; als je weet dat je 60 seconden voluit moet zal je een lagere gemiddelde hoeveelheid energie gebruiken om het vol te kunnen houden dan wanneer je met een 20 seconden HIT in je hoofd van start gaat.
Prima besluit
Aan de hand hiervan wordt door sommigen gepromoot de HIT training daarom korter te houden, om tot een maximaal bereik te komen. Zo ook dr. Vollaard. Uit zijn onderzoek komt duidelijk naar voren dat een kortere HIT training een beter effect op ons heeft. De mogelijk psychologische factor hierin wordt momenteel nog grondig onderzocht.