Sfeermaker, luchtzuiveraar én groen gezelschap.
Planten zijn tegenwoordig net zo belangrijk voor het interieur als sierkussens, kunstwerken en vazen. Het aanbod kamerplanten en -bomen is enorm divers. De variaties in kleuren, texturen en bladvormen en -afmetingen zijn eindeloos.
Planten in huis dienen niet alleen ter decoratie, maar geven ook rust en soms zelfs geur. En ze zijn dé oplossing voor woningen zonder buitenruimte of een natuurlijke omgeving.
Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat planten om je heen je stresslevels verlagen, het zuurstofgehalte binnenshuis verbeteren en schadelijke stoffen absorberen. Alle reden dus om wat meer planten in huis te halen.
1 BLACK MAGIC
Een kale donkere muur krijgt met grote groene planten een mysterieuze uitstraling.
De rest van het interieur is eenvoudig en strak, met als enige opvallende elementen een mid-century salontafel .
2 SEVENTIES
Met de comeback van alles wat in de seventies zo geliefd was – kamerplanten, kurkbehang, rotanmeubels – is ook de macramé plantenhanger terug.
Sowieso is het ophangen van planten een goed idee.
Zowel voor het creëren van een gelaagde interieurlook als voor het scheppen van ruimte in een klein huis...
...en als statement look kunnen planten ook hangend worden ingezet.
3 CLUB TROPICANA
(c) Vonk's Behang
Heb je echt geen groene vingers? Niet getreurd, er zijn andere manieren. Denk aan plantenbehang, een levensgrote (of nog grotere) print of een gallery wall volgehangen met ingelijste botanische prints, kunstwerken en/of foto’s. Als je hiervoor kiest, is het een goed idee om de rest van het interieur simpel te houden.
4 STEDELIJKE JUNGLE
Creëer een aandachtsgebied door een aantal planten te groeperen.
De vazen en potten van helder glas voegen niet alleen lucht en licht toe, maar stimuleren ook de plantengroei – niet anders dan in een kas of serre. Het vleugje groen van de ronde vaas zorgt voor eenheid. Tegen een eenvoudig latwerk worden klimplanten de vrije loop gelaten. Een klein beetje jungle in een door de mens gemaakte omgeving.
5 RARITEITENKABINET
Groen in potten en flessen, in een antieke kast of vintage winkelvitrine, roept associaties op met de werkkamer van een victoriaanse botanicus.
Wil je deze sfeer nog verder doorvoeren, gebruik dan apothekersflessen en laboratoriumattributen als houders. Oude tuinaccessoires, gevonden op rommelmarkten en brocantewinkels, doen het ook goed in de compositie.
En een strakke versie kan ook een echte blikvanger zijn.
6 COMPONEREN
Gebruik planten om samenhang in een compositie te creëren. Neem het interieurontwerp daarbij als uitgangspunt en kies voor één dominante centrale plant, een paar achtergrondspelers en een decoratieve blikvanger: misschien iets dat bloeit of een ongewone kleur.
7 RECYCLE
Duurzaam, goedkoop én leuk om te zien: planten in afgedankte gebruiksvoorwerpen. Een oude koperen hanglamp kan natuurlijk best dienstdoen als bloempot, net als pvc-buizen en verbindingsstukken die zijn overgebleven van de verbouwing.
Andere opties: vergieten, theepotten, blikken en gieters. Zorg wel voor het welzijn van de planten door drainagegaten in de containers te ponsen of te boren en er een laag grind of kiezelstenen in aan te brengen. Gebruik mos of vochtige kokos samen met aarde als voedings- en waterbron. Dit zorgt meteen voor een visuele synergie tussen de verschillende containers.
8 WELKOM!
Wat een boost voor je humeur is het als je bij het binnenkomen van je huis wordt begroet door een overvloed aan weelderige groene kamerplanten.
Door de mix van grote en kleine planten, texturen en vormen en hang- en staplanten is het net of je een plantenwinkel binnenwandelt. Doordat alle potten wit of zwart zijn, is er eenheid en structuur en dat zorgt voor rust.
Goed om te weten
• Decoratief gebladerte past zich beter aan een binnenruimte aan dan bloeiende planten.
• Speel met verschillende vormen, texturen, kleuren en patronen voor het mooiste effect.
• Groepeer planten zoals je beeldjes of andere objecten bij elkaar zou zetten.
• Planten hebben over het algemeen dezelfde behoeften, maar het is de moeite waard om wat onderzoek te doen – of bij de kwekerij te vragen – naar meer specifieke eisen van een bepaalde soort, zodat die optimaal kan groeien en je er zo lang mogelijk plezier van hebt.
• Zorg voor een goede plantenspuit om je kamerplanten gelukkig en gehydrateerd te houden.
• Zaken om rekening mee te houden: temperatuur, licht, vochtigheid, water geven, seizoensgebonden voeding (planten hebben in de winter over het algemeen minder nodig) en (ver)potten.
• Gele bladeren kunnen duiden op te veel water, terwijl bruine bladeren betekenen dat de plant juist méér hydratatie nodig heeft.
• Potplanten kunnen het zowel binnen als buiten naar hun zin hebben. Als een plant er slecht uitziet, geef hem dan eens een flinke dosis hersteltijd in de buitenlucht voordat je hem weer binnen zet.
Foto's (c) Getty Images, Mooi Wat Planten Doen
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in