Smaakmaker: Jacqueline Grandjean

Smaakmaker: Jacqueline Grandjean

Inspirerende vrouwen geven hun favoriete events, stad, ontwerper en nog veel meer prijs. Óók hun guilty pleasures. Deze keer de directeur van de Oude Kerk in Amsterdam: 

Inspiratie

In mijn werk heb ik het voorrecht om met verschillende kunstenaars te spreken. Die gesprekken inspireren mij enorm.

Stad 

Napels. Een stad waar het leven op straat ligt. Niet voor niets schilderde Caravaggio hier zijn Zeven Werken van Barmhartigheid. In de Pio Monte della Misericordia (Via Tribunale 253) zijn de Sette Opere di Misericordia uit 1606 te zien.

Smaakmaker: Jacqueline Grandjean

Het werk  inspireerde tot een project rondom nieuwe naastenliefde in de Oude Kerk met de titel Misericordia. Het is een onderzoek naar hoe wij in tijden van massamigratie en populisme iets voor de ander kunnen betekenen. 

Guilty pleasure 

Auto's kijken. Snelweg, file; ik verveel me nooit. Ik probeer het bouwjaar af te lezen aan het ontwerp. Mijn man checkt het via het nummerbord. Mooi spel voor onderweg.

Kleding

Het liefst zou ik elke dag een uniform dragen, maar ik kies voor een stijlvol broekpak.

Restaurant

In Nederland is een aantal restaurants aangesloten bij de slowfoodbeweging, die in de jaren vijftig ontstond in Italië. Merkelbach en Gebroeders Hartering zijn twee van mijn favorieten. De  slowfoodbeweging ontstond in de jaren '50 in Italië als tegenhanger voor de snelle (ongezonde) landbouw- en productiemethodes.

Inmiddels heeft Carlo Petrini een wereldwijde beweging gecreëerd die beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden en daarmee ook het oorspronkelijk gebruik van gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken van een regio op de menukaart te houden  

Geur

Smaakmaker: Jacqueline Grandjean

Gypsy Water van Byredo, de geur van verse aarde, diepe bossen en kampvuren lokt de droom uit van een kleurrijk leven dichtbij de natuur.

Ontwerper 

Ilja Visser, zij werd dit jaar toegelaten tot de Chambre de Couture in Parijs. Parijse couture is het hoogst haalbare in de mode, omdat in die stad het ambachtelijke handwerk het meest wordt gewaardeerd. Ilja's couture wijkt af van de standaardmethodes van patroontekenen en kiest voor zachte, soepele materialen als zijde en crêpe, zodat het beeld vrouwelijk blijft.

Boek

Crusade and Jihad. Why the crusade ended and the jihad goes on. Malcolm Lambert onderzoekt in dit boek de geschiedenis van het Cristendom en de Islam en spoort de oorsprong van de ontwikkeling van bewegingen als kruistochten en Jihad en huidige denkbeelden op.

Smaakmaker: Jacqueline Grandjean

Het verhaal volgt een aantal historische figuren onder wie Richard Leeuwenhart en Saladin en weeft kunstgeschiedenis, archeologie en de wereldpolitiek door elkaar. 

Muziek

Alles van John Cage tot Steve Reich en Arvo Pärt kan mij bekoren. Marinus Boezem heeft zo ongeveer dezelfde muzieksmaak. In de Oude Kerk bedachten we daarom een aantal vroege ochtend (8 uur) concerten met composities van Marinus zelf en vrienden als Willem Breuker en Louis Andriessen.

Fotografie: Maarten Besem.