Fine wining, dining & design. Je vindt het allemaal in allerlei varianten in één stad. We zijn in bruisend Bordeaux.
Bordeaux was lange tijd de geheimtip voor iedereen die zich relaxt wilde onderdompelen in een Franse stad op mensenmaat. Maar dat is aan het veranderen. Met de komst van het wijnmuseum La Cité du Vin werkt de havenstad in Zuidwest-Frankrijk zich als trendbestemming in de kijker. Bordeaux heeft dezelfde grandeur als Parijs – in 2007 werd de oude binnenstad zelfs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed – maar voegt daar zuidelijke gezel- ligheid én nu ook hippe bars en restaurants aan toe. Dat je er sinds kort met de supersnelle trein in twee uur bent vanuit Parijs, helpt natuurlijk ook.
1. Walhalla van de wijn
Geen enkele andere stad is zó verbonden met wijn. Die grandeur gaat terug tot de gouden achttiende eeuw. Vandaag heeft dat roemrijke verleden een eigentijds gezicht gekregen: oude wijnopslagplaatsen of ‘chais’ (aan de Quai de Chartrons bijvoorbeeld) worden gerenoveerd en uitgebreid tot mooie woningen. In het gerechtsgebouw verwerkte een co-architect van het Parijse Centre Pompidou futuristische wijnvaten en -flessen. En sinds mei 2016 staat La Cité du Vin met goudkleurige en glazen schubben te glimmen in de stad. Dit ervaringsmuseum heeft een ‘wijnbibliotheek’ met 9.752 flessen uit 88 landen, een vast parcours langs de geschiedenis van de wijnteelt, tijdelijke expo’s en natuurlijk volop gelegenheid om te proeven of kopen.
2. Kunst & design
Ooit begonnen als bescheiden galerie in het voormalige Entrepot Lainé is het CAPC of Musée d’Art Contemporain de Bordeaux nu een culturele hotspot die prachtig opnieuw is ingericht door de legendarische (interieur)architecte Andrée Putman. Ook het Musée des Arts Décoratifs et du Design is een must-see.
3. Port de la Lune herleeft
De bijnaam Port de la Lune dankt Bordeaux aan haar ligging langs een sikkelvormige bocht van de Garonne. De buurt aan die rivier heeft een hele transformatie ondergaan, met een nieuwe ophaalbrug en complete heraanleg van de trieste Quai Bacalan: in fraai gerenoveerde huizen werden heel wat mooie winkels, hippe loungebars en restaurants ondergebracht.
4. L'art du café et du thé
De beste koffie van Bordeaux drink je in Black List, een knusse plek die ook heerlijke lunches en desserts serveert. Ook Tamatebako is een omweg waard: twee architecten maakten van hun studio een salon de thé met mooi uitgestalde thee, exclusieve koffie en schandalig lekker gebak en chocolade. Nog een fantastische koffietip: SIP Coffee, 69 bis Rue des Trois-Canils.
5. Bastide & Darwin
Aan de andere oever van de Garonne zit de wijk Bastide in de lift, dankzij ecoprojecten als Darwin. In een voormalige militaire kazerne wordt geëxperimenteerd met alternatief leven, wonen, werken, eten en ontspannen. Er is een co-workingplek, een skate- en bikepark, een relax- en massagecentrum én er zijn een paar smakelijke stops. In ‘bistrot-réfectoire’ Magasin Général kun je bijvoorbeeld heerlijke veggieburgers eten. Er is ook een kruidenierszaak met verse etenswaren, zelfgebrande koffie en biocosmetica. Toe aan een hapje en drankje? Ga hier heerlijk zeevruchten eten of Darwin-bier drinken.
6. Altijd terrastijd
Het leven in Frankrijk is ondenkbaar zonder terrassen. Dat is in Bordeaux niet anders. Op de Place Fernand Lafargue of de Place Camille Jullian bijvoorbeeld is het altijd gezellig. Een categorie apart is het terras van L’Estacade. Vanuit dit paalrestaurant op de rechteroever van de Garonne heb je een subliem uitzicht op de skyline. Perfect voor een zonsondergang.
7. Bonjour James & Georges
Rue Saint-James en Pas Saint- Georges hebben zich tot trendy trekpleisters ontpopt. Hier mag je Bonendroi niet missen: een bazaar vol hippe horloges, zonnebrillen, kleren, reisspullen... Iets verderop gooit Cantik hoge ogen met originele interieurobjecten van merken als Bloomingville, Broste Copenhagen of het Belgische Universo Positivo. Ook het chique Mint met meubels, lederwaren en mode is een bezoek waard.
8. Design rond Rue Notre Dame
Voor het betere shoppen kun je ook de Rue Notre Dame aandoen met geweldige designadressen. In Le 101 vind je grafische prints in een decor van vintage meubels. En bij RKR ontdek je in een voormalig pakhuis Italiaans en Scandinavisch design en het werk van jong talent.
9. Wereldsmaken
Dat Bordeaux cosmopolitischer wordt, blijkt ook uit het culinaire aanbod. Point Rouge is een goed verborgen nieuwe hotspot in de stationsbuurt. Je treft er een uitgebreide wijnkaart, honderd soorten cocktails en tapas met inspiratie uit de hele wereld. Liefhebbers van de exotische keuken kunnen zich verbazen bij Mampuku, waar drie chefs - uit Azië, het Midden-Oosten en de Stille Zuidzee - samen heel aparte gerechten bedenken. Ook een toprestaurant is Le Quatrième Mur in het operagebouw van Bordeaux (Opéra National de Bordeaux, 2, Place de la Comédie), met topchef Philippe Etchebest.
10. Chic slapen
Het chic-rebelse, door Philippe Starck ingerichte Mama Shelter, dat in 2008 in Parijs ontstond, heeft ook een hotel in Bordeaux. Mis het panoramische dakterras niet. Het opvallende Hôtel Seeko’o is een witte kubus met een geslaagd designinterieur. Met zijn binnenpatio en groen is boetiekhotel La Maison Bord’Eaux dan weer een echt rustpunt.
Conny's tips
'Wat je zeker niet mag missen, is het zeer trendy Sources de Caudalie!' Gouden tip van Conny Hofmans, Sanoma's accountmanager in Frankrijk. 'Dat is de naam van een lijn beautyproducten op basis van druiven, die in Frankrijk voornamelijk in de apotheek verkrijgbaar is. Maar Sources de Caudalie heeft nu ook zijn eigen wellnesscentrum en spa, helemaal gebaseerd op vineothérapie. Het ligt dan ook midden in het wijngebied van Château Smith Haut Lafitte, even buiten Bordeaux. Er zijn natuurlijke warmwaterbronnen met mineralen en oligo-elementen - zink, koper, ijzer - en als je helemaal ontspannen bent, kun je slapen in het prachtige hotel.'
Zo kom je er
Dankzij de supersnelle Duplex-trein Océane (dubbeldektrein) tussen Parijs en Bordeaux ben je in zo’n zes uur vanuit Amsterdam in Bordeaux. Een uur overstaptijd in Parijs (van station Paris Nord naar Paris Montparnasse) is daarbij inbegrepen. De prijs: vanaf € 54 per traject. Vanuit Amsterdam gaan er ook rechtstreekse vluchten naar Bordeaux. Meer informatie op bordeaux-tourisme.com
Beeld: Piscol/Sophie Dubosq/Sylvain Francoir/Nicolas Duffaure/Cyril Bernard
Dit artikel verscheen eerder in Nouveau editie 10/2019
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in