Alle kleine beetjes helpen, toch?
Als je cynisch ingesteld bent, roep je dat kleine duurzame stappen geen zin hebben zo lang grootmachten blijven vervuilen. Maar je moet ergens beginnen en dan is 'bij jezelf' nog het effectiefst.
Thermostaat een graadje lager, trui aan, minder vlees eten – het helpt allemaal. Net als met beleid online shoppen, met deze tips.
- Heb je het product in je virtuele mandje echt nodig of is het een hebbeding? Ga je het vaak gebruiken of zou je het ook even van iemand kunnen lenen? Ga even een uur iets anders doen en kijk dan of je het alsnog wilt afrekenen.
- Bundel je aankopen bij één aanbieder en laat meerdere items tegelijk bezorgen, ook al betekent dit misschien dat je er een dagje langer op moet wachten.
- Zorg dat er iemand thuis is om het pakket te ontvangen, zodat er geen extra kilometers hoeven te worden gemaakt voor een nieuw bezorgmoment. Of regel in overleg dat het kan worden afgegeven bij de buren.
- Een pakketje laten afleveren betekent ook gebruik van karton, ander verpakkingsmateriaal en brandstof om het van A naar B te laten vervoeren. Nogmaals: heb je het echt nodig, gaat je hart er sneller van kloppen?
- Als een bezorger niet door de wijk hoeft, maar alle pakketjes op een centraal punt kan afgeven, scheelt dat uitstoot. PostNL wil 1.500 extra onbemande pakketpunten geplaatst hebben in 2024 om dit te stimuleren. Je moet het dan wel te voet of met de fiets ophalen en het is alleen een optie voor kleine tot middelgrote pakketjes.
- Bij een spoedbestelling gaat een busje speciaal voor jou de weg op. Het is duurzamer om je bestelling gewoon mee te laten gaan met andere pakketjes voor bezorging.
- Voorkom retourzendingen: vorig jaar keerden 23 miljoen pakketjes terug in de webshop waar ze besteld waren. Dat is een fikse en vooral zinloze belasting van het milieu. Bestel iets niet in drie maten, bestel niet lukraak, stuur iets niet te snel terug.
- Maak de doos zo open alsof je het wilt retourneren. Dus niet scheuren, maar netje de plakker snijden en openvouwen. Een ongebruikt product in een kapotte doos kan niet altijd meer verkocht worden aan iemand die het wel wil hebben en dat is zonde.
- De meeste mensen hebben een klein winkelcentrum in de buurt waar de meeste dagelijkse dingen (drogisterijartikelen, schoenveters, huishoudtextiel) gekocht kunnen worden. Deze aan je lijstje voor fysieke boodschappen toevoegen, is duurzamer dan ze online bestellen én je houdt er het winkelcentrum mee in stand, ook een plus voor de middenstand én de buurt.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in