TULP FESTIVAL AMSTERDAM

TULP FESTIVAL AMSTERDAM

Honderdduizenden tulpen in bloei tijdens 2e editie Tulp Festival Amsterdam 60 locaties, 400 soorten, 6 wandel- en fietsroutes.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar hult Amsterdam zich in de maand april in een uitzinnige kleurenpracht. Tijdens het Tulp Festival 2016 zullen op zestig locaties in de hoofdstad meer dan 500.000 kleurrijke tulpen te bewonderen zijn, in meer dan 400 verschillende soorten. Er zijn zes routes uitgezet om wandelend, of fietsend te volgen. Een fraai uitgevoerd informatiegidsje met routekaarten, geeft alle details over deelnemers, locaties, tulpensoorten en benamingen. De gids is verkrijgbaar bij deelnemende organisaties. Volg het nieuws en actuele gegevens over de bloeiperiodes gedurende het festival via de website www.tulpfestival.com en laat u verleiden tot een tulpenwandeling of -fietstour. Draag bij aan een allesomvattend fotoverslag van Tulp Festival Amsterdam via Instagram en Facebook.

Tulpen langs straten en op pleinen

tulp
Vrolijk stemmende tulpen staan in potten langs straten en op pleinen in Amsterdam Centrum, in Zuid, in Noord en in Oost. Het Amsterdam Tulip Museum verzorgt op de Westermarkt een tulpenexpositie van witte tulpensoorten rond de ‘Anne Frank’. De vijver op het Museumplein wordt getooid met tulpen, er staan potten met tulpen langs de kade bij NEMO en langs het IJ bij EYE. Op een van de nieuwe locaties, Het Marineterrein, is speciaal voor het Tulp Festival een Europa-tulpenmengsel in de volle grond geplant, dat een ware kleurenexplosie zal veroorzaken. Dat geldt ook voor talrijke locaties in het openbaar groen, van Vondelpark tot Oosterpark en Frankendael, en in tuinen van musea en hotels.

Tulpen in tuinen van musea en hotels De bekendste - en gratis toegankelijke - tulpentuin is die van het Rijksmuseum, maar ook veel andere musea verwelkomen bezoekers in april met een bijzondere tulpenpresentatie in hun tuin of bij de entree. Zo zijn er vorstelijke tulpen bij Museum Van Loon, ‘damestulpen’ in Tassenmuseum Hendrikje; een tulpententoonstelling in de 18e eeuwse grachtentuin van Museum Willet-Holthuysen; witte tulpen bij het Cromhouthuis; Russische tulpen bij De Hermitage en de Van Gogh tulp bij het gelijknamige museum. Bewonder tulpen in de Hoftuin, bij de Hortus en de parkietentulp bij de RAI. Ook diverse hotels stellen hun tuin open voor publiek en presenteren indrukwekkende tulpencreaties. Zoals 80 biologische tulpensoorten in het Conservatoriumhotel; 6.000 Amerikaanse tulpen in de grootste binnentuin van de grachtengordel, in het Waldorf Astoria; een nieuwe - nog te onthullen - tulp bij The Grand; ‘droomtulpen’ in het Andaz; koninklijke tulpen in De l’Europe; Italiaanse tulpen in de tuin van het Hilton aan de Apollolaan en tulpen op het dak van DoubleTree by Hilton.

Tulpen in soorten en maten In totaal zijn er in oktober en november van afgelopen jaar meer dan 430.000 tulpenbollen geplant in de volle grond op de verschillende locaties. Voor andere locaties zijn tulpencomposities in potten ontworpen. Daarmee zijn nog eens ruim 70.000 tulpen gemoeid. De tulpen in de potten zullen zeker rond 1 april bloeien, de kweker kan het groeiproces immers enigszins beïnvloeden. Voor de bloeiperiode van de tulpen in de volle grond is het een beetje afwachten waar en wanneer iets bloeit. Daarop hebben alleen de weergoden invloed. De website tulpfestival.com geeft de actuele situatie aan. De ruim 400 tulpenvarianten variëren van bekende soorten als 'Prinses Irene’, 'Estella Rijnveld’, 'Ice Cream’, 'Hemisphere’, 'Persian Pearl’, 'Van Gogh’, 'Jazz’, tot exotische soorten als ’Virichic’, 'Abu Hassan'. Het aantal kleuren is onnoemelijk, de kleurschakeringen variëren van zwartpaars tot wit, alle kleuren rood, roze, oranje, abrikoos, brons, geel, met groen erin, gestreept, gevlamd, gefranjerd, parkiettulpen, leliebloemig, dubbel… Teveel om op te noemen, maar alleszins het bekijken waard.

tulp
Over het Tulp Festival Amsterdam Initiatiefnemer van het Tulp Festival is Saskia Albrecht, tuinontwerper en sinds meer dan tien jaar samen met Museum Van Loon organisator van de Open Tuinen Dagen in Amsterdam. Een aantal jaren geleden is het idee ontstaan een tulpenweekend te organiseren: Amsterdam draagt de naam tulpenstad te zijn, maar daarvan zie je in de openbare ruimte weinig terug. Toen Saskia Albrecht twee jaar geleden in Istanbul het daar befaamde tulpenfestival bezocht - 14 miljoen tulpen worden daar jaarlijks door de gemeente geplant - werd op de terugreis het idee geboren in Amsterdam een vergelijkbaar groots festival gedurende de maand april op te zetten, met voor iedere Amsterdammer een tulp. Dat zijn ruim 830.000 tulpen, een droom die ooit werkelijkheid moet worden. Bij de tweede editie van het Tulp Festival zijn we al goed op weg!

Amsterdam en de tulp Amsterdam en de tulp worden vaak in één adem genoemd. Ooit, in het begin van de 17e eeuw brachten gezanten de bol mee uit de paleistuinen van Constantinopel. In korte tijd ontstaat in Amsterdam een stormachtige tulpenrage: bollen worden verkocht voordat ze de grond uit zijn, zodat de nieuwe eigenaar slechts kan gissen naar zijn aankoop. Even wordt er goed verdiend door de koopmannen, maart dan loopt het finaal uit de hand: in 1637 worden drie bollen verkocht ter waarde van een Amsterdams grachtenpand. De overheid grijpt in en de markt stort volledig in. Velen gaan bankroet, spotprenten steken de draak met de tulpenmanie, maar de tulp overleeft en blijft voor altijd verbonden met Amsterdam. Toch is de tulp de laatste decennia steeds meer uit het straatbeeld verdwenen; een feit dat opviel en leidde tot een nieuw initiatief: Tulp Festival was geboren. Stichting Tulp Festival stelt zich ten doel de tulp weer zichtbaar te maken in de hoofdstad, met de wens uiteindelijk voor iedere Amsterdammer een tulp te planten.