Raar gevoel voor humor? Dan ga je heel blij worden van dit nieuws

Door Kim Veldema
Raar gevoel voor humor? Dan ga je heel blij worden van dit nieuws

Amerikaans tv-icoon Joan Rivers kon het als geen ander: mensen aan het lachen maken. Oók met grappen die eigenlijk niet konden. Maar ja, je moest wel: ze had, tot haar dood in 2014, de lachers altijd op haar hand.

Rivers gaf steevast haar ongezouten mening, vergezeld van een dikke knipoog. En van een beetje zelfspot was ze ook niet vies. Daarmee fleurde ze haar leven en dat van anderen op - en het heeft nóg een positief aspect.

Ja, je leest het goedLach je om grappen over de dood, ziekte en allerlei andere donkere zaken? Of erger nog: maak je er zelf grappen over en zie je niet zelden de ogen rollen als je weer eens gevat uit de hoek komt? Schaam je niet langer, want het zou zomaar kunnen zijn dat beledigde toehoorders gewoon niet zo slim zijn als jij. Ja, je leest het goed: nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat liefhebbers van zwarte humor een hogere intelligente hebben - geen grapje.

Lees ook: Wedden dat jij ook moet lachen om deze nieuwe campagne van Ikea?

(Ein)SteinAan een nieuwe studie, gepubliceerd in het magazine Cognitive Processing, werkten 156 mensen mee. Zij moesten cartoons beoordelen die zwarte humor bevatten en afkomstig waren uit The Black Book van de Duitse striptekenaar Uli Stein. Onderzoekers van de medische universiteit van Wenen testten of de groep de grap snapten, of ze het humor van niveau vonden en of ze de cartoons verrassend, vulgair of interessant vonden.

Hoger opgeleidOok werd gemeten of de deelnemers verbale en non-verbale intelligente toonden, of ze te maken kregen met stemmingswisselingen en of ze er zelfs agressief van werden. Het onderzoek was klein, maar de resultaten vallen wel in het voordeel uit van degenen die vaak "het is nog te vroeg voor die grap" te horen krijgen. Mensen die de donkere humor begrepen, scoorden ook hoger wat betreft verbale én non-verbale intelligentie. Ze hadden ook vaker een hogere opleiding genoten, en scoorden lager op stemmingswisselingen en tekenen van agressie.

Vooral niet te serieusMaar waarom is er een verband tussen zwarte humor en intelligentie? De experts zeggen dat het kan zijn, omdat je om deze humor te begrijpen, zowel je cognitieve (je denkvermogen) als je emotionele vaardigheden moet aanspreken. En omdat die 'aparte grappen' vaak complex zijn, is er intelligentie én een laag agressie-peil voor nodig om ze te zien zoals ze zijn: gewone grappen, die je vooral niet te serieus moet nemen. Bron: Goodhousekeeping.com