Geboren in 1955 of later? Dan moet je langer doorwerken

Geboren in 1955 of later? Dan moet je langer doorwerken

De AOW-leeftijd gaat weer verder omhoog. In 2022 telt de pensioenleeftijd van 67 er 3 maanden bij op. Als je na 31 december 1954 geboren bent, duurt het daarom iets langer om te kunnen genieten van je oude dag.

Een hogere levensverwachting

De verhoging van de AOW-leeftijd is het gevolg van een hogere raming van de levensverwachting van Nederlanders. Deze schatting is gemaakt door Centraal Bureau voor de Statistiek. De leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting. De vuistregel in de wet is dat ouderen tot hun overlijden gemiddeld achttien jaar AOW krijgen. Als de levensverwachting in dit tempo blijft stijgen, moeten we vanaf 2025 werken tot we 68 jaar zijn. Het is de eerste keer dat de automatische verhoging van de AOW-leeftijd wordt toegepast.

Voor en tegen

Een aantal politieke partijen willen weer terug naar de AOW-leeftijd van 65 jaar, zoals 50Plus en de PVV. Volgens het Centraal Planbureau is dat een té dure grap. Die verlaging zou Nederland jaarlijks 12 miljard euro kosten. Veel Nederlanders zijn niet blij met de leeftijd verhoging. Als je niet veel verdient en geen pensioen hebt opgebouwd, is het bijna onmogelijk om eerder te stoppen dan de pensioenleeftijd. Ruim 44 procent van de zestigplussers zijn boos over de verhoging van de pensioenleeftijd.

Bron: Volkskrant

Bewaren

Bewaren