• Luxe leven

Alle honderdplussers hebben deze karaktertrek met elkaar gemeen

Alle honderdplussers hebben deze karaktertrek met elkaar gemeen

In Nederland leven ruim 2.000 honderdplussers, waarvan de helft nog helemaal helder van geest is. Wat is nu hét geheim van een gezond en lang leven? Scheikundige Henne Holstege onderzocht 250 honderdplussers om hier antwoord op te vinden.

Gezonde levensstijl

Gek genoeg is een gezonde levensstijl niet de bepalende factor. Veel van de deelnemers rookten jarenlang en waren niet per se slank of sportief. Er was eigenlijk niets in hun leven wat er in het bijzonder voor zorgde dat ze zo lang gezond bleven. Men moet simpelweg geluk hebben met de genen.

Positieve blik

Wat Holstege wel opviel, net als veel andere onderzoekers, is dat alle onderzochte honderdplussers zo positief in het leven stonden. Ze hadden allemaal soortgelijke tegenslagen gehad in hun leven, maar gingen niet bij de pakken neer zitten. Een advies: kijk niet naar de dag van gisteren, maar kijk naar morgen.

Honderdplusser klinkt heel oud, maar op sommige plekken op de wereld is het helemaal niet bijzonder om 100 jaar oud te zijn. De Blue Zones, zoals Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan) en Sardinië (Italië), kennen nauwelijks ziektes zoals dementie, hartproblemen en depressie. Hun geheim? Door deze vier punten kun je een geweldige levenskwaliteit behouden:

1 – Familie In de Blue Zones komt familie op de eerste plaats. Familie regelmatig bezoeken is daarom ook een prioriteit. En vrijwel alles in deze culturen draait om sociale interactie.2 – Plantaardig dieetJe mag best vlees eten, maar wél is bewezen dat een maaltijd met veel gezonde groentes je levensjaren verlengt. Ook andere ‘gezonde’ gewoontes, zoals niet te veel koffie en niet roken kunnen hieraan bijdragen.3 – Lage inspanning Hard aan het trainen? Niet nodig. Volgens doctoren word je ouder van makkelijke en regelmatige inspanning, zoals tuinieren, wandelen of klusjes op het land.4 – Sociaal zijn Hét geheim van de mensen in de Blue Zones. Sociale contacten bepalen voor 30% hun lange en gezonde levensjaren.

Bron: nrc.next

Bewaren

Bewaren