In 7 stappen naar een leuker (en frisser) huis

In 7 stappen naar een leuker (en frisser) huis

Snelle aanpassingen om stijlvoller te wonen.

Nu we met zijn allen véél meer thuis zijn, kan je interieur snel dichtslibben of gaan vervelen. Zonder meteen een complete renovatie uit te moeten voeren, kun je veel doen om de boel in een middag lekker op te frissen.

Opruimen

Begin met een rondje opruimen om overzicht te krijgen. Het is mooi weer, breng alles naar buiten wat in de weg staat en draagbaar is. Plaids en sierslopen in de wasmachine, even als een witte tornado door de kamer om een schone basis te hebben.

In 7 stappen naar een leuker (en frisser) huis

(c) Ikea

Dit is het moment om rondslingerende spullen een eigen la, bakje of doos te geven. Alles wat je niet meer ziet, maar wel terug te vinden is biedt rust. Zorg dat alle horizontale oppervlakken leeg zijn.

Schuiven

Zet je meubels in een nieuwe opstelling – meteen een andere energie in de kamer!

Kritische blik

In 7 stappen naar een leuker (en frisser) huis

Alles fris en een nieuwe plek? Kijk om je heen en breng wat je ziet onder woorden: is het nog een beetje saai? Misschien wat al te doorleefd? Of erg onsamenhangend? Zonder hoge kosten te hoeven maken, kun je met foulards, bankhoezen, plaids, kussens en kant en klare gordijnen een kamer een heel nieuwe uitstraling geven en onderdelen naar elkaar toe trekken.

Kies een thema

In 7 stappen naar een leuker (en frisser) huis

(c) WestwingNow

Het hoeft niet voor de eeuwigheid te zijn, stel je erop in dat je ook de komende maanden veel thuis zult zijn. Hoe wil je er dan bijzitten?

 • Voor wie een strandvakantie ziet verdampen door coronazaken, kan coastal home decor (schelpen, riet, blauw, wit) troost bieden. Verspreid 5 nieuwe elementen in de kamer en haal vijf andere weg en je hebt al effect.
 • En voor wie graag even weg had gewild uit Nederland kunnen tropische elementen  (jungleprints, grote planten, felle kleuraccenten, afbeeldingen van exotische dieren) het avontuur en de sfeer van een jungalow een beetje binnen brengen. Snoertje feestverlichting erbij?
 • Voor een instant zomers gevoel: zet de tussendeuren tijdelijk in de schuur of berging en gebruik gordijnen, vitrage, kralengordijnen of andere beweeglijke draperieën als tijdelijke afsluiting voor een zachtere uitstraling: een roe is het enige wat je er verder voor nodig hebt.
 • Klik eens naar de sites van Leen Bakker, Kwantum, Trendhopper, Ikea, Xenos en Westwingnow – een make-over hoeft geen fortuin te kosten.
 • Marktplaats en Etsy zijn schatkamers in aparte vondsten.  
 • Zet je thema kracht bij met iets nieuws voor aan de muur. Online struikel je over de fraaie reproducties en voor een tijdelijk indoor 'quarantavontuur' kun je met een poster achter matglas  ook al het gewenste effect bereiken.
 • Genoeg van die minimalistische muur? Alles – droogbloemen, kindertekeningen, souvenirs, ansichtkaarten, foto's – ziet eruit als kunst als je het inlijst. En nee, niet allemaal in dezelfde lijstjes!
 • Belangrijk: het hoeft niet perfect te zijn, als het je maar energie oplevert en vrolijk maakt.  

Recyclen

Wees extreem kieskeurig wat je weer terug plaatst op je lege horizontale oppervlakken. Wat buiten staat en bij het thema past of gewoon onmisbaar is, mag weer naar binnen. Wat er niet goed bij staat, sla je tijdelijk op in dozen – in het najaar ben je dan weer blij verrast met wat er tevoorschijn komt.

Groen moet je doen

In 7 stappen naar een leuker (en frisser) huis

(c) Mooi wat planten doen

Geef je groene huisdieren een wellness make-over. Dat wil zeggen: douchen, verpotten, verse aarde, plantenvoedsel, waar nodig snoeien – knappen ze van op. Planten die echt óp zijn mogen weg en vervang je door nieuw, fris groen. Heel handig: potten op wieltjes waarmee je een binnenboompje  makkelijk verplaatst.

5 slimme, snelle tips

 • Zet je boeken op kleur in plaats van op thema of alfabet.
 • Niet doorbreekt de sleur zo snel als symmetrie loslaten.
 • Idem voor kleuraccenten: overal dezelfde nuance maakt een kamer doods, variaties binnen één kleurfamilie maken het levendig en interessant.
 • Het is wonderbaarlijk wat een nieuwe lamp of lampenkap voor een kamer kan doen.
 • Tenzij het erfstukken betreft kan een rondje spraypaint in zilver, goud of welke tint dan ook van verschillende stukken (bijvoorbeeld een schaal, een lampstandaard, plantenpotten en een beeld) één set maken. 

Openingsfoto (c) iStock

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!