Het boek over Zuid-Afrikaans barbecueën, Braai

Het boek over Zuid-Afrikaans barbecueën, Braai
Braai

De bijbel voor de perfecte barbecue In Braai kom je alles te weten over braaien. Van hoe je het beste vuur krijgt tot aan hoe je de heerlijkste maaltijden boven dat vuur bereidt. Van T-bonesteak tot spare ribs, van snoek tot rivierkreeft en van potjies tot groenteschotels. Zelfs desserts worden door de chef bereid boven een fonkelend vuurtje. 'Met Braai word je een echte grillchef.' - The South African Jan Braai is dé chef van Zuid-Afrika. Hij heeft overal in Zuid-Afrika gebraaid, met duizenden landgenoten, en hij weet als geen ander wat mensen willen weten over braaien. Hij is ook initiatiefnemer van National Braai Day, waarvan Desmond Tutu beschermheer is. Op die dag, jaarlijks op 24 september, verzamelen alle Zuid-Afrikanen zich rond hun vuren en eren zo hun erfgoed.

De 10 regels van Jan:

1. Er gaat niets boven een echt houtvuur. 2. Gas is Afrikaans voor een gast bij je braai, niet iets waarmee je braait. 3. Braaien is de enige vet-negatieve manier van eten garen. Zelfs als je eten stoomt, blijft het vet erin zitten. Als je braait, drupt het vet eruit. Doe gezond en braai je eten. 4. Probeer nooit te braaien met inheems hout. Exoten zoals de Australische acacia en rooikrans drinken heel veel grondwater, dus die kun je beter verbranden. Bovendien hebben ze ons al uit zoveel wereldsporttoernooien geknikkerd dat het een goed gevoel geeft om die Australische troep in de brand te steken. 5. Braaien is een directe vorm van energiegebruik, van houtskool tot vlees. Met conventionele elektriciteit lekt er veel weg tussen de centrale, elektriciteitsmasten, elektriciteitskast, bedrading, fornuis en pan. Als je om de aarde geeft, braai! 6. Zorg dat er voldoende ijs is. Gebruik dat voor in je cola, om je bier koud te houden en om er brandwonden mee te behandelen. 7. De rook waait altijd naar mooie mensen, dus nodig genoeg mensen uit, dan krijg je geen rook in je ogen. 8. Dieren eten hun hele leven gras, bladeren en groenten en zetten die om in vlees. Het eten van vlees is als het eten van vitaminepillen. 9. Een koe moet maar één keer worden gedood. Braai je steak niet net zo lang totdat de smaak ook dood is. 10. Het braaigebied, 3 meter rond de braai, is verboden voor vrouwen.

Mail & Win

Nouveau mag 5 boeken weggeven. Om kans te maken stuur een mail met uw NAW-gegevens naar redactie@nouveau.nl met omschrijving Braai. Deze actie is gesloten.

Het boek is ook te bestellen via www.bol.com