Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ga 't zien: de grootste sieradententoonstelling in een Nederlands museum ooit

Een walhalla voor liefhebbers van sieraden: Museum Volkenkunde in Leiden presenteert van 13 december tot en met 3 juni de grootste sieradententoonstelling in een Nederlands museum ooit: SIERADEN - makers & dragers.  Tentoonstellingsmaker Anna Tiedink vertelt waarom de expositie een must see is. W...

Ga 't zien: de grootste sieradententoonstelling in een Nederlands museum ooit

Een walhalla voor liefhebbers van sieraden: Museum Volkenkunde in Leiden presenteert van 13 december tot en met 3 juni de grootste sieradententoonstelling in een Nederlands museum ooit: SIERADEN - makers & dragers

Tentoonstellingsmaker Anna Tiedink vertelt waarom de expositie een must see is.

Waarom moeten we SIERADEN – makers & dragers gaan zien en beleven?

"Uit de collecties van Museum Volkenkunde, het Afrikamuseum, Wereldmuseum Rotterdam en het Tropenmuseum hebben we ruim duizend objecten geselecteerd. In de tentoonstelling komen sieradenmakers uit de hele wereld aan bod, van ambachtelijke edelsmeden tot hedendaagse ontwerpers. Bewonder bijvoorbeeld verfijnd goudwerk uit Azië en kleurrijk kralenwerk uit Afrika. Het is een ode aan het vakmanschap, de passie en toewijding waarmee wereldwijd sieraden worden gemaakt."

Voor wie is deze tentoonstelling gemaakt?

"Voor iedereen. We dragen immers bijna allemaal sieraden en koesteren vaak ook een sieraad met een bijzondere betekenis. Een trouwring, een erfstuk of een souvenir van een mooie reis. Bezoekers kunnen genieten van bijzondere verhalen van makers en dragers."

Wat is je lievelingsvoorwerp in de expositie?

"Mijn favoriete object is een halsketting, Gazelle, van Manish Arora. Beroemdheden uit Hollywood en Bollywood dragen sieraden van deze Indiase ontwerper. Hij haalt zijn inspiratie uit Indiase ambachten en tradities, maar vertaalt die naar eigentijdse designs."

De behoefte van de mens om zich te versieren is al zo oud als de mens zelf. Het maakt ons mooier en vaak ook hebben de sieraden een betekenis voor de drager. Waar we minder vaak bij stilstaan, zijn de makers en de technieken die worden gebruikt. Daar wordt in deze tentoonstelling juist de spotlight op gericht.

Interactief

Museum Volkenkunde heeft vijf sieradenontwerpers uitgenodigd om met een nieuwe blik naar de collectie te kijken. In een speciaal ingericht atelier in de tentoonstelling zullen ze een sieraad maken, geïnspireerd op de museumcollectie. Je kunt de ontwerpers dus aan het werk zien en je kunt vragen stellen. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag met een eigengemaakt sieraad. Er is een speciale werkplaats ingericht, waar je een sieraad kunt maken naar een bijzonder ontwerp van sieradenontwerper Cat Priem. 

Lezeressenaanbieding

Leiden heeft ontzettend veel te bieden. Fraaie grachten, bijzondere winkels, goede restaurants en maar liefst 13 musea om te bezoeken. Museum Volkenkunde is daar één van. Nieuwsgierig naar SIERADEN - makers & dragers? Als Nouveau-lezeres betaal je slechts € 11,50 entree i.p.v. € 14. Deze aanbieding is geldig t/m 25 februari 2018 en niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Op volkenkunde.nl/nouveau vind je meer informatie en tickets. 

Beeld:  1. Samburu meisje uit Kenia, foto van Mario Gerth. 2. Ontwerper Manish Aurora laat zich inspireren door Indiase sieraden die al veel ouder zijn.