Voor wie steek jij een kaarsje op?

Voor wie steek jij een kaarsje op?

Samen maken we Nederland lichter.

Meer dan ooit is het belangrijk om naar elkaar om te kijken. We willen elkaar graag troosten in deze bizarre tijd, hulp bieden of zorgen voor dat steuntje in de rug. Maar hoe doe je dat als je afscheid moet nemen op afstand van iemand die je dierbaar is, thuis moet blijven en elkaar maar beperkt of in kleine groepen mag zien?

KRO-NCRV roept Nederland op om op Tweede Pinksterdag, om 20.30 uur, een kaars aan te steken voor het raam, in de tuin of op je balkon, om het samen lichter te maken. De actie valt samen met  Anita Witziers speciale editie van de vertrouwde tv-titel Voor wie steek jij een kaarsje op? 

Duizenden Nederlanders zijn in stilte begraven tijdens de coronacrisis. Het plotselinge, sobere afscheid, maakte het verdriet voor de nabestaanden nog groter. In de speciale uitzending krijgen de kille cijfers een gezicht. Met portretten en verhalen wordt een eerbetoon gebracht aan de mensen die hun dierbaren zo plotseling zijn ontvallen. Ook worden de  verhalen verteld van mensen die een kaarsje willen branden voor de zwager die hard aan het werk is in het ziekenhuis of voor het nichtje dat nu geen eindexamen kan doen. 

Heel Nederland wordt opgeroepen om vanavond (op veilige wijze!) kaarsjes te branden voor het raam, op het balkon of in de voortuin. Om samen op deze Tweede Pinksterdag een moment markeren, waarin we stil staan bij een ongekend heftige periode en het moment waarop we voorzichtig vooruit durven te kijken. En wat is er dan mooier dan het branden van een kaars, het eenvoudige maar krachtige symbool van troost, hoop en licht

Je kunt het ook online doen op Voor wie steek jij een kaarsje op? En mocht je hulp of begeleiding nodig hebben dan kun je via het platform terecht bij MIND Korrelatie.  

Voor wie steek jij een kaarsje op? wordt uitgezonden om 20.25 bij KRO-NCRV op NPO 2.  

Foto (c) KRO-NCRV

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in