Prachtig schilderij, tikje ongelukkige timing.
Het is definitief, de Vaandeldrager van Rembrandt komt naar Nederland. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de aanschaf van het schilderij. Daarvoor trekt de staat 150 miljoen euro uit, de resterende 25 miljoen wordt betaald door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum.
Het akkoord van de senaat was de laatste horde voor de aanschaf van het 17de eeuwse portret. Binnen vier weken is het hele traject afgerond en is Nederland officieel eigenaar van het werk, aldus de nieuwe staatssecretaris Gunay Uslu (cultuur).
Gemor over het bedrag
De aankoop wekt in de Tweede noch Eerste Kamer wilde geestdrift op. Verschillende partijen laken de timing van de aanschaf. Veel makers in de creatieve sector, vaak werkzaam als zzp’er, lijden onder de coronamaatregelen. Dat juist nu het kabinet 150 miljoen euro uittrekt voor een enkel werk, steekt bij partijen.
Openbaar kunstbezit
Bovendien hebben 'we' al aardig wat Rembrandts en had er voor dat bedrag ook wat meer diverse kunst kunnen worden aangekocht. Anderzijds kun je stellen dat het schilderij op deze manier niet verdwijnt naar een privécollectie in Arabië of Azië en als cultureel erfgoed straks door iedereen te bezichtigen is.
Uslu begrijpt dat de koop "ongemakkelijk" voelt tijdens een pandemie. Maar dat een dergelijk werk nu op de markt komt, biedt een mogelijkheid die zich niet snel weer zal voordoen, aldus de staatssecretaris. Uslu, eerder werkzaam als kunsthistoricus, wijst op de "unieke stijl" van het werk, die volgens haar een opmaat is naar Rembrandts beroemdste werk De Nachtwacht. "Het is een kantelpunt in zijn carrière".
Nationale schat
De familie Rothschild bood het doek te koop aan in 2018, maar eerst wilde de Franse regering aanspraak maken op het werk omdat het De Vaandeldrager beschouwde als "nationale schat". Er ligt al een overeenkomst tussen het kabinet en de familie over de aankoop.
Het is niet voor het eerst dat de staat kunst koopt. In 1998 kocht het de Victory Boogie Woogie van schilder Piet Mondriaan voor 80 miljoen gulden: koningin Máxima en koningin Rania van Jordanië bewonderden 'm in 2018 tijdens het staatsbezoek.
In 2015 kocht het Rijk samen met Frankrijk twee werken van Rembrandt: de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634. Beide landen betaalden 80 miljoen euro. De doeken mogen alleen in het Louvre of het Rijksmuseum hangen.
Foto's (c) Brunopress, Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in