Online lezing: feiten en fictie in The Crown

Online lezing: feiten en fictie in The Crown

Hoe erg is een gedramatiseerde versie van de werkelijkheid?

De populaire Netflix-serie The Crown mag dan wel gebaseerd zijn op feiten, maar niet alles in de serie is ook daadwerkelijk gebeurd. Ontdek wat echt is en wat niet én wat dramatisering van de feiten doet met ons beeld van de Britse monarchie.

Online lezing: feiten en fictie in The Crown

In de populaire Netflix-serie The Crown zien we het levensverhaal van Koningin Elizabeth II, die nu al bijna 70 jaar het Verenigd Koninkrijk regeert. In de 4 seizoenen die nu online staan, volgen we Elizabeths privéleven, haar worsteling met het koningschap en haar familie.

Waarschuwing terecht?

Hoewel de serie gebaseerd is op feiten, is niet alles wat wordt afgebeeld historisch accuraat. De makers van de serie geven hun eigen invulling aan bepaalde ervaringen en gevoelens van bestaande personen.

Online lezing: feiten en fictie in The Crown

Niet iedereen vindt dat zomaar kunnen; de Britse minister van Cultuur vond zelfs dat Netflix een waarschuwing moest plaatsen om de kijker duidelijk te maken dat The Crown een gedramatiseerd verhaal is.

Feit en fictie

Tijdens de lezing Feit en Fictie in The Crown gaat cultuurwetenschapper Dennis Kersten in op wat echt is en wat niet in The Crown. Aan de hand van fragmenten laat hij zien wat de dramatisering van feiten met ons doet.

Online lezing: feiten en fictie in The Crown

Hoe vormt het ons beeld van het Britse Koningshuis? Maakt het verschil of een personage iemand is die op dit moment nog leeft? Tot hoeverre is het nodig dat de geschiedenis 'gepimpt' wordt met extra drama om mensen te boeien?

Over de spreker

Online lezing: feiten en fictie in The Crown

Dennis Kersten is cultuurwetenschapper en onderzoeker Engelse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onderzoek naar populaire series en films.

Praktisch

Deze lezing vindt plaats op dinsdag 20 april van 19.30 – 21.00 uur. Een kaartje kost € 6. De lezing wordt gegeven via Microsoft Teams. Het is mogelijk om de link te openen via de browser, er hoeft verder niets geïnstalleerd te worden.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in