Must-see expo: 'Lucas is weer thuis'

Must-see expo: 'Lucas is weer thuis'

De meester van het landschap is terug in Helmond.

Lucas Gassel (1480-1568 of 69) is een van de grootste landschapskunstenaars waar je nog nooit van hebt gehoord. Dankzij hem weten we hoe Nederland en het nabije Europa er in de 16de eeuw ongeveer uitzagen. 

Must-see expo: 'Lucas is weer thuis'

(c) Wadsworth Atheneum

Op de voorgrond schilderde Lucas vaak een bijbels verhaal terwijl in de verte zich een weids landschap uitstrekte. Door de tijd heen nemen zijn landschappen steeds meer ruimte in en zijn afwisselend bevolkt met boerderijen, dorpjes, kastelen, paleistuinen, rivieren met scheepsvaart, boeren, reizigers en dieren. 

Must-see expo: 'Lucas is weer thuis'

(c) Kupferstichkabinett

In 1604 schrijft Karel van Mander over Lucas in zijn 'Schilderboeck': 'Hy wrocht seer wel van lantschap in oly en waterverwe; doch hy wrocht niet veel. Hy was een vriendelijck goet man en een soet prater.' Om je toch een idee te geven wat het voor een man was. 

Must-see expo: 'Lucas is weer thuis'

Over zijn leven is weinig bekend. Zijn vader was kunstschilder in Helmond. Waarschijnlijk vertrok Lucas kort na het begin van de zestiende eeuw naar Antwerpen. Dat was destijds een belangrijke kunststad die in het zuiden lag van het Hertogdom Brabant waar Helmond deel van uitmaakte.

Must-see expo: 'Lucas is weer thuis'

(c) Museo Soumaya

Museum Helmond presenteert van 10 maart tot en met 7 juni 2020 de eerste, grote overzichtstentoonstelling van zijn werk: Lucas is weer thuis. De bruiklenen zijn afkomstig uit Europese collecties van belangrijke musea uit onder andere Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Spanje maar ook uit de Verenigde Staten en Mexico.

Must-see expo: 'Lucas is weer thuis'

(c) Bonnefantenmuseum

Rond de tentoonstelling worden in heel Helmond Lucas Gassel activiteiten georganiseerd: kinderateliers, graffitikunst, moderne kunstenaars die zich aan een landschap wagen. culinaire wandelingen (al dan niet met 16de eeuwse hapjes) – 'Gasselen' doe je tot begin juni in Helmond.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in