• Cultuur

Klimts Portret van de Dame is echt terecht

Klimts Portret van de Dame is echt terecht

Het beroemde schilderij is nu officieel erkend.

Het was een van de opmerkelijkste kunstmomenten van vorig jaar: bij het snoeien van de klimop tegen een muur van de Galleria d’arte moderna Ricci Oddi in de Italiaanse stad Piacenza vonden de werkmensen op 10 december een luik. Daarachter zat een vuilniszak met daarin een kunstwerk, dat eind jaren negentig uit het museum werd gestolen.

Klimts Portret van de Dame is echt terecht

Het olieverfschilderij ‘Portret van een dame’ is inmiddels grondig onderzocht en authentiek bevonden. Voor het doek werd gestolen, werd er al eens onderzoek naar gedaan met onder andere infrarood technieken. Daaruit bleek dat Gustav Klimt (hier in 1916 met Friederike Beer-Monti in Weißenbach aan de Attersee.) een ander schilderij had overgeschilderd met het Portret van een Dame. Nieuw onderzoek bevestigt de aanwezigheid van het eerste schilderij op het doek.

Klimts Portret van de Dame is echt terecht

Interessant is dat het schilderij niet in februari 1997 is gestolen, zoals vaak is bericht. In werkelijkheid werd het in november 1996 al in alle stilte gejat. De dief bekende (anoniem) bij de BBC dat hij het zonder veel moeite had gestolen met behulp van een medewerker van het museum en het origineel had vervangen door een replica.

Klimts Portret van de Dame is echt terecht

Het viel niemand op, tot ze in februari de replica stalen om te verhullen dat het een nepwerk was. Er stond een expositie op het programma die veel Klimtkenners zou trekken; die zouden onmiddellijk doorhebben dat het werk niet echt was, waardoor de medeplichtige medewerker in problemen zou komen. De identiteit van de dief is noga altijd onbekend, het Portret van een Dame is binnenkort weer in het museum te zien.

Klimts Portret van de Dame is echt terecht

De Klimt is een van de kostbaarste in Italië gestolen kunstwerken die is teruggevonden. Bovenaan de lijst van vermissingen staat nog altijd Nativity With St. Francis and St. Lawrence, een schilderij van Caravaggio, dat in 1969 werd gestolen uit een kerk op Sicilië.

Foto's (c) Getty Images, Galleria d’arte moderna Ricci Oddi. Wikimedia

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in