Echtgenoot Martine Bijl: 'Als ze nu binnen zou lopen, zou je niets meer aan haar zien'

Door Kim Veldema
Echtgenoot Martine Bijl: 'Als ze nu binnen zou lopen, zou je niets meer aan haar zien'

In 2015 werd Heel Holland Bakt-presentatrice Martine Bijl (69) getroffen door een hersenbloeding. In Volkskrant Magazine vertelt haar man, regisseur Berend Boudewijn, over de dag dat het gebeurde en de moeilijke tijd daarna.

Maar er is vooral ook goed nieuws: het herstel verloopt voorspoedig. "Ze is er weer bovenop, ze is kwiek en vrolijk", zegt Boudewijn (81) in het zaterdag gepubliceerde interview. Volkomen onverwacht"Als ze nu binnen zou lopen, zou je niets meer aan haar zien", zegt hij over de vrouw met wie hij al 27 jaar samen is. Maar daar is een lang proces van onder andere revalidatie aan vooraf gegaan. Martine Bijl (die ook cabaretière, schrijfster en actrice is) kreeg volkomen onverwacht op een zonnige septemberochtend een hersenbloeding. "Het was een soort granaat die in haar kop explodeerde, maar ook in ons leven, eigenlijk", zegt Boudewijn in Volkskrant Magazine. "Martine deed een paar gymnastiekoefeningen. Ik hoorde een bons en toen lag ze naast de stoel."

Lees ook: Deze Nederlandse zanger laat huisdieren één miljoen euro na

'Heel Holland zakt'Boudewijn belde meteen 112. "Ze werd het huis uitgetakeld door de brandweer, want ze moest horizontaal blijven, ze zei nog: 'Heel Holland zakt.'" Dat grapje noemt haar echtgenoot "kenmerkend voor haar". "Ze heeft zich met grote discipline teruggevochten." Hij vertelt in het artikel dat Martine weer opnieuw moest leren wat een vork en een lepel was, "en nu maakt ze op zondag een heerlijk ontbijt."

Diepe neerslachtigheidEen vechter, die een paar maanden geleden helaas ook nog te maken kreeg met de virusinfectie gordelroos. "Ze heeft, door die gordelroos, een periode van diepe neerslachtigheid gehad", vertelt Boudewijn. "Ze verbleef een tijdje in een kliniek, maar komt vanmiddag goedgemutst naar huis." De voormalige HHB-presentatrice loopt weer trappen, rijdt weer auto, doet boodschappen. Maar of ze ooit weer te zien zal zijn in de populaire bak-show? Haar echtgenoot weet het niet. "Martine vordert gestaag, maar misschien vindt ze het volgend jaar een gepasseerd station."

We hopen toch haar snel weer op tv te zien!

Bron: Volkskrant MagazineBron beeld: ANP