• Lifestyle

Boeddha-tentoonstelling reist door naar Tropenmuseum

Boeddha-tentoonstelling reist door naar Tropenmuseum

De tijdelijke tentoonstelling ‘DE BOEDDHA: van levensverhaal tot inspiratiebron’ in Museum Volkenkunde in Leiden was een ongekend succes. Nooit eerder trok een tentoonstelling in zes maanden tijd bijna 95.000 bezoekers naar het Leidse museum. Kossmann.dejong heeft 'DE BOEDDHA' ontworpen als een indrukwekkende pelgrimage langs de belangrijkste Boeddhistische landen. De tentoonstelling is nu op doorreis naar het Tropenmuseum in Amsterdam, waar ze vanaf 23 september te zien is.

Boeddha

Kossmann.dejong heeft de opstelling aangepast voor in het Tropenmuseum, maar het verhaal en de selectie van objecten is grotendeels hetzelfde als in Leiden. Na een introductie op het leven van de Boeddha, worden bezoekers meegenomen op een inspirerende reis langs historische plekken op aarde waar het boeddhisme lang geleden betekenisvol was en waar het ook nu nog volop leeft. Bij elk land wordt ingezoomd op een specifiek thema, zoals relieken, de verspreiding van het geloof, het schrift en de dood. Een alles verbindend lint van wandvullende foto’s voorziet daarbij de unieke verzameling Boeddhabeelden van context. Het toont op indrukwekkende wijze de vele tempels, festivals en de religieuze beleving van boeddhisten wereldwijd.

Boeddha

Bezoekers gaan op zoek naar antwoorden op vragen als: wat maakt het levensverhaal van deze spirituele leider zo intrigerend, hoe verschillen de Boeddhabeelden uit diverse landen van elkaar en wat zoeken mensen in het boeddhisme? Op verschillende plekken in de tentoonstelling staan altaren, die de bezoeker ruimte bieden voor reflectie en bezinning. De pelgrimage eindigt in een witte beleving van licht; een metafoor op het bereiken van verlichting en het Nirvana.

De tentoonstelling ‘DE BOEDDHA: van levensverhaal tot inspiratiebron’ is van 23 september 2016 t/m 29 januari 2017 te zien in het Tropenmuseum.