Noortje: 'Ik praat mezelf niet meer de afgrond in'

Noortje: 'Ik praat mezelf niet meer de afgrond in'

Is er leven na een burn-out? 

In deze serie korte interviews komen vrouwen aan het woord die een ommekeer in hun leven ervoeren na een burn-out en er sterker uit kwamen dan ooit.

Wie Noortje Timmermans (36)

Beroep virtual assistant en lifestyledesigner (@DoorNoortje_lifestyle_design)

Burn-out twee jaar

‘Het besef dat ik hulp nodig had, kwam toen ik in de auto zat en me afvroeg of het niet veel relaxter zou zijn als ik tegen de vangrail zou rijden – dan was het ten minste rustig in mijn hoofd. Óp was ik. Ik vond het leven niet meer leuk en vroeg me af wat het allemaal voor zin had.

Op dat moment was ik al tien jaar lang doodongelukkig in mijn baan. Ik werkte als operatie-assistent in een ziekenhuis en voelde me daar enorm gevangen. Het feit dat ik er niet naar buiten kon en niet zelf mijn dagen kon indelen, begon me meer en meer op te breken. Ik ging een half jaar op wereldreis, kwam terug en het eerste wat de cardiochirurg tegen me zei toen ik de operatiekamer weer binnenstapte, was: ‘Je hoeft hier niets over je reis te vertellen, want dat interesseert me geen ene reet’. O mijn God, dacht ik, is dit serieus de manier waarop we hier met elkaar omgaan? Vanaf die dag wist ik dat ik daar zo snel mogelijk weg moest. Toen er een salesfunctie bij een medisch bedrijf voorbijkwam, met alle arbeidsvoorwaarden waarnaar ik op zoek was, heb ik die met beide handen aangegrepen. Dat sales totaal niet mijn ding is, negeerde ik voor het gemak even. Het was de slechtste keuze ooit.

Zo kwam het dat ik op een dag overwoog tegen de vangrail te rijden. Meteen daarna heb ik de huisarts gebeld. Die stelde een burn-out vast, waarna ik thuis kwam te zitten. De eerste weken kon ik niets anders doen dan huilen. Maandenlang heb ik iedereen behalve mijn vriend op afstand gehouden, ik kon echt niets meer.

In die heftige fase kwam ik in aanraking met de wet van aantrekking, die

inhoudt dat je in je leven aantrekt wat je bewust wel of niet wil. Iemand raadde me een boek daarover aan. Op de momenten dat ik me heel naar voelde, ben ik gaan lezen, en dat heeft echt voor een shift in mijn hoofd gezorgd. Het boek deed me inzien hoe ik mezelf de afgrond in praatte en dat je invloed hebt op je eigen gedachten. Daardoor, en dankzij therapie, yoga en sessies met een coach, ging het stapje voor stapje beter met me.

In de twee jaar dat ik thuiszat, groeide het besef dat locatie-onafhankelijk werken mij het gelukkigst zou maken. Met dat doel voor ogen heb ik alles op alles gezet om een baan te vinden die volledig online was. Nu werk ik als virtual assistant en lifestyledesigner, vanaf Bali. In het buitenland wonen was een langgekoesterde wens van mijn vriend en mij. In januari zijn we hierheen gaan, met onze zoon van 2,5, in eerste instantie voor een jaar.

Ik kan nu volmondig zeggen dat het heel erg goed met me gaat. Ik ben elke dag gelukkig en voel me sterker dan ooit. Een emotioneel persoon zal ik altijd blijven, dat past bij me, maar ik ga er nu veel krachtiger mee om dan ik al die jaren heb gedaan. We leven nu echt ons mooiste leven.’

Belangrijkste lessen

1.    Je mag je leven inrichten zoals jij dat wil, ook als dat anders is dan de maatschappij van je verwacht.

2.    Soms moet je mensen loslaten om dichter bij jezelf te komen en verder te kunnen groeien.

3.    Neem elke dag even de tijd voor jezelf om stil te staan bij hoe je je voelt.

Nouveau en Intermediair maken zich allebei sterk voor werkende vrouwen én maken deze rubriek samen #Sisterhood!