• Psyche

5x Zo overleeft je huwelijk de vakantie

5x Zo overleeft je huwelijk de vakantie

Een boulevard van gebroken harten. Dat kan die mooie promenade zomaar ineens worden. Want je hoort het steeds vaker, stellen die na de vakantie uit elkaar gaan. Waarom zijn een paar weken paradijselijke vrijheid zo vaak een eyeopener. En hoe voorkom je dat het jou overkomt?

Scheiden na een vakantie – het gebeurt opvallend vaak. Echtscheidingsmediator Sunita Changoe maakt in haar praktijk steevast een piek mee na de zomervakantie. ‘Na alle vakanties piekt het, maar na de zomervakantie volgt de grootste stijging,’ zegt ze.

‘Dat ligt niet aan de vakantie zelf, maar aan het feit dat mensen die een scheiding overwegen, vaak de vakantie benutten om te kijken wat er nog te redden valt, of ze misschien het oude gevoel nog kunnen terugvinden.

De zomervakantie is een tijd van ontspanning, waarin mensen alle ruimte hebben om eens goed te kijken: gaat het nog wat worden? Of ze denken: we geven het tijdens deze vakantie een laatste kans. Of ze vinden zo’n laatste vakantie met de kinderen een mooie afsluiting van hun huwelijk.’

Zo overleeft je huwelijk de vakantie

De 5 tips van relatietherapeute Anna Klijn

1. Stel jezelf de vraag: wie heb ik tegenover me?

Als het goed is, is dat een persoon van wie je houdt en die van jou houdt. Beschouw hem als een vriend en een compagnon met wie je een bedrijf runt. Vraag: hoe kan ik jou helpen om mij te geven wat ik nodig heb?

2. Klaag niet, maar vraag hulp

Als we ontevreden zijn, neigen we naar klagen. Klagen voelt krachtiger dan vragen. Maar dat ís het niet. Zeg niet: ‘Jij luistert nooit’. Maar zeg: ‘Het zou mij helpen als je naar me luisterde – hoe kan ik jou daarbij helpen?’

3. Doe ook dingen los van elkaar

Sommige mensen besteden veel tijd afzonderlijk van elkaar tijdens vakantie. Zij gaat naar het museum, hij ligt aan het strand. Dat kan heel goed werken. Je hoeft niet alles samen te doen. Als je elkaar de ruimte geeft, voorkom je conflicten.

4. Maak duidelijke afspraken voor vertrek

Wees duidelijk over de dingen die voor jou belangrijk zijn tijdens de vakantie en maak daar afspraken over. Ga geen dingen doen waar je totaal geen zin in hebt omwille van de lieve vrede. Een goed gesprek vooraf aan de keukentafel kan heel verstandig zijn.

5. Neem de tijd om de vakantie te verwerken

Neem niet het besluit om te scheiden op basis van hoe je vakantie ging. Scheiden heeft geen haast. Vaak is scheiden direct na je vakantie een emotioneel besluit, gebaseerd op een (weer) niet uitgekomen verwachting.

Je kunt beter samen, of met een deskundige, kijken of het probleem op te lossen valt.

Nu in Nouveau

In de nieuwste Nouveau vind je een uitgebreid dossier over deze scheidingstrend na de zomervakantie. experts geven hun visie en je leest ervaringsverhalen.

5x Zo overleeft je huwelijk de vakantie

Nu in de winkel:

5x Zo overleeft je huwelijk de vakantie

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in