10 herkenbare eigenschappen van een oudste dochter

10 herkenbare eigenschappen van een oudste dochter

Ben jij de oudste van het gezin, heb jij een oudste dochter, een jongere zus, vriendin of collega? Komen de eigenschappen regelaar, perfectionist en een groot verantwoordelijkheidsgevoel je dan bekend voor?

Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven zijn de schrijfsters van ‘Het oudste dochter effect’. Zij hebben vastgesteld dat oudste dochters een aantal typische eigenschappen gemeen hebben. Zelfs als je nog een oudere broer hebt, blijk je als vrouw veel overeenkomsten te hebben met eerstgeboren dochters.

Deze 10 eigenschappen zijn typerend voor oudste dochters:

1 De oudste dochter doet alles vol overgave. Deze perfectionist en soms controlfreak kan daardoor wel eens als overheersend gezien worden.

2 De plichtsgetrouwe oudste dochter neemt deadlines en andere afspraken erg serieus. Ze heeft haar werk op tijd af en denkt in vervolgstappen.

3 Een oudste dochter voelt zich verantwoordelijk voor alles en iedereen en ervaart een gevoel van 'Als ik het niet doe, dan...'. Een regeltante bij uitstek.

4 Deze perfectionist maakt geen ruimte voor het maken van fouten. Van een grote organisatie tot een kleine borrel: een oudste dochter wil altijd alles goed doen.

5 Degene die vroeger haar jongere broer of zus aanzette om samen het ontbijt op bed voor Moederdag te maken heeft nog steeds van nature de drang om in een groep de leiding te nemen.

6 Jammer genoeg heeft de oudste zijn ook nadelen. Ze piekert sneller en denkt negatiever dan jongere broertjes of zusjes.

7 Op de jongere broer of zus is zij dan ook stiekem jaloers. Hun leven lijkt makkelijker, zonder alle (verantwoordelijke) zorgen.

8 Binnen het gezin is de oudste dochter vaak de serieuze van het stel, terwijl jongere broers en/of zussen losser en vrolijker zijn.

9 Zonder het zo te bedoelen kan de oudste zus als bazig overkomen.

10 De vrouw die de spanning in een groep probeert te bemiddelen en het iedereen naar de zin te maken, is meestal een oudste dochter.

De oorsprong van deze eigenschappen is te vinden in de vroegere angst om uit het nest gegooid te worden nadat er een broertje of zusje bij kwam.

Daarom doen oudste dochters altijd hun uiterste best, willen ze altijd de beste zijn en proberen ze het iedereen naar de zin te maken, maar twijfelen ze ondertussen ook voortdurend aan hun eigen kunnen.

Meer weten over het oudste dochtereffect? Het boek van Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven