Word je ook gek van de jeuk bij schraal weer?

Als je huid aanvoelt als iets uit Jurassic Park…

Door Ella Vermeulen
vrouw huid krabben jeuk

Het is een bekend verschijnsel: in de lente en zomer heb je nergens last van, in de herfst en winter wordt je huid trekkerig, rood, soms schilferig,  je krijgt jeuk en er kunnen er zomaar scheurtjes en kloven in ontstaan.

Die ellende heet atopische dermatitis, is een vorm van eczeem en wordt veroorzaakt door een verminderde barrièrefunctie van de huid. Bij warmer maakt die wat meer talg aan en heeft droogte niet zo'n invloed. Maar koud, schraal weer en binnen droge lucht door centrale verwarming en je kunt tot gekmakens toe lopen te krabben. Vooral het gezicht, de hals en decolleté, de hoofdhuid, ellebogen, knieholten, handen en/of voeten zijn er gevoelig voor.

Zó pak je het aan

  • Douche niet te warm, hoe minder je huid uitdroogt, hoe beter.
  • Kies milde reinigingsproducten en doucheproducten, liefst met een beetje olie erin. Even niet scrubben of in de weer gaan met borstels of loofah's.  
  • Mijd zwaar geparfumeerde producten, die irriteren de huid alleen maar meer.
  • Dat geldt ook voor smeren. Gebruik vochtinbrengende lotions of bodybutters met glycerine (egaliseert en hydrateert) en liefst ook wat niacinamide (helpt tegen de jeuk). Een neutraal product hoeft niet duur te zijn, ook vaseline doet het prima.
  • Krabben maakt het alleen maar erger: ga wat doen, ga wandelen, doe een spelletje op je telefoon, zoek afleiding.
  • Transpiratie kan het erger maken. Ben je bezweet na bijvoorbeeld sporten, dep jezelf dan even af met water.
  • Draag op de huid koele gladde stoffen zoals katoen, jersy zijde of heel zachte viscose. Wol en all things synthetische kunnen het erger maken.
  • Is de atopische dermatitis zo niet binnen twee weken onder controle te krijgen, dan wordt het tijd voor een bezoek aan de huisarts die een corticosteroïdencrème kan voorschrijven. Zûnig an, je huid wordt er dunner van en daardoor ook weer kwetsbaarder.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in