Ook dít is een goede reden om het Mediterrane dieet te omarmen

Mediterraans dieet

Het blijkt ook het risico van dementie te verkleinen.

Het Mediterrane dieet (gezonde vetten, groenten, peulvruchten, volkoren granen, noten, vis en zeevruchten, alles vers) wordt keer op keer uitgeroepen tot de beste manier van eten voor een goede gezondheid.

Minder risico van dementie

Het verlaagt het risico van talloze kwalen, waaronder overgewicht en hart- en vaatziekten en daar is er nu nog eentje bijgekomen. Uit een groot onderzoek onder ruim 60.000 Britten blijkt het ook de kans op dementie te verkleinen. Eerder bleek dit ook al uit een groot Spaans onderzoek.

Onderzoekers van de Universiteit van Exeter bekeken de medische- en leefstijlgegevens van 60.000 Britten uit de Biobank, een online database waar ruim een half miljoen Britten instaan. Ze vergeleken het aantal gevallen van dementie in de groep die een strikt Mediterraan dieet volgt met de groep die dit niet doet. De wetenschappers hielden hierbij rekening met mensen die erfelijk belast zijn. 

In de totale groep werden in bijna tien jaar tijd 882 gevallen van dementie vastgesteld, maar bij de groep die het Mediterraans dieet volgt, lag het risico 23 procent lager dan bij de groep die anders eet.

'Beschermend effect'

Het lijkt er volgens de onderzoekers daarom op dat het eten van veel groenten, fruit, noten, granen, vis en olijfolie een 'beschermend effect' kan hebben tegen dementie, ook wanneer iemand genetisch belast is. Ook beweging, voldoende nachtrust, sociale contacten en niet te veel stress spelen een rol: het gaat niet alleen om wat je eet, maar om de hele leefstijl.

Betere doorbloeding 

Dat mensen die Mediterraans eten minder vaak last hebben van dementie, is volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding aan de Vrije Universiteit Amsterdam logisch. "We denken bij dementie vaak aan de ziekte van Alzheimer, maar een groot deel van de mensen heeft vasculaire dementie en dat is te linken aan vaatziekten," zegt hij bij RTL Nieuws. "Niet alleen de doorbloeding in het lichaam verslechtert daardoor, dit gebeurt ook in de hersenen."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in