Nieuwe basisregel: goed ventileren (maar hoe doe je dat?)

Nieuwe basisregel: goed ventileren (maar hoe doe je dat?)

Het is nu handen wassen, afstand houden, testen én frisse lucht.

Zorgen voor frisse lucht wordt toegevoegd aan het rijtje met basismaatregelen waar het kabinet steeds aandacht voor zal vragen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aangekondigd tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Het kabinet hamert nu vooral op drie belangrijke maatregelen tegen het coronavirus: handen wassen, afstand houden en testen bij klachten.

Nieuwe basisregel: goed ventileren (maar hoe doe je dat?)

Daar wordt nu ventilatie als vierde punt aan toegevoegd.

Nieuwe basisregel: goed ventileren (maar hoe doe je dat?)

Experts wijzen al langer op het belang van ventilatie om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het RIVM adviseert om de hele dag goed te ventileren en ook geregeld ramen of deuren tegenover elkaar open te zetten om ruimtes door te luchten. Het is ook raadzaam om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Die kan het beste tussen de 40 en 60 procent blijven.

Ventileren doe je zó

  • Ventileren betekent niet een half uurtje alles tegen elkaar openzetten, dat is luchten (en daar is niets mis meer in de zomer), mits je wel thuis bent en oplet #insluipers. 
  • Het is meer iets wat je dag en nacht moet doen, ventileren. Zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open, zet een raam op een kier. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur.
  • Zet je in de slaapkamer een raam open, doe dan de deur van de slaapkamer dicht tijdens het luchten. Zit er in de ruimte die je lucht een thermostaat, draai die dan laag.  
  • Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand. Heb je een afzuigkap, laat die dan ook na het koken nog een tijdje aanstaan om luchtjes en fijnstof af te voeren.
  • Roken zorgt voor veel vervuiling, dus rook liever niet in huis. En zorg voor minder vocht in huis: hang bij droogzaam weer de was buiten op, kook met de deksel op de pan en maak vloeren goed droog na het dweilen.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in