Groene tuin? Goed voor je gezondheid!

vrouw tuinieren groene tuin
© Getty Images

Groen in je tuin geeft niet alleen een prettige aanblik, het is ook goed voor je gezondheid, blijkt uit Nederlands onderzoek. 

Het groene tuin onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Environmental Research en het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel).

De conclusie was dat mensen met meer dan vijftig vierkante meter groen bij hun huis zo’n tien procent minder last hebben van hartziekten. Ook het aantal beroerten en hersenbloedingen ligt bij deze mensen wat lager.

Groen doet je goed

Hoewel de onderzoekers een oorzakelijk verband niet aan kunnen tonen, is duidelijk dat gezondheid en een groene tuin hand in hand gaan. Stichting Steenbreek, initiatiefnemer van het onderzoek, pleit voor de vergroening van tuinen en geeft in een artikel in Trouw aan dat dat nog beter kan in Nederland. Zo is op dit moment maar een derde van het totale tuinoppervlak groen.

Ook goed voor het klimaat

Dat is zonde, want een groene tuin is niet alleen beter voor de mens, maar ook voor de biodiversiteit en het klimaat. Zo loopt regenwater er effectiever de bodem in dan bij een betegelde tuin. Plus: groene tuinen nemen warmte beter op dan steen, en dat is welkom met temperaturen die steeds hoger worden vanwege klimaatsverandering. Tegels eruit en hup naar het tuincentrum!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in