Het is World Vegan Day (en we staan voor een raadsel).
Het is een paradox waar onderzoekers zich geen raad mee weten. Vegetarische en veganistische producten zitten flink in de lift, maar tegelijk zijn Nederlanders opnieuw iets meer vlees gaan eten. Dat laatste blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), in opdracht van Wakker Dier.
Gemiddeld genomen consumeerden we in 2019 zo’n 39 kilo, dat is een paar honderd gram meer dan het jaar ervoor. De hoeveelheid ligt ook ruim boven de hoeveelheid (25 kilo) die de schijf van vijf aanbeveelt voor een gezond voedingspatroon. In vergelijking met 50 jaar geleden ligt er nu ruim twee keer zoveel vlees op ons bord.
De grootschalige productie van vlees heeft een negatieve impact op het klimaat. Ongeveer 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van ons voedsel komt voor rekening van vlees. Dat heeft vooral te maken met het voedsel dat voor al die dieren moet worden geproduceerd. Voor 1 kilo vlees is zo’n 5 kilo plantaardig voer nodig.
Opmerkelijk genoeg gaat de toenemende vleesconsumptie niet ten koste van vegetarische producten. Behalve de hamburger zit ook de vegaburger in de lift, concludeerden economen van ING uit onderzoek. De afgelopen tien jaar is de verkoop van plantaardige alternatieven voor vlees (en zuivel) steeds met 10 procent per jaar toegenomen, stelt ING. Volgens de onderzoekers zou een kwart van de Europeanen zijn consumptie van dierlijke producten langzaam verminderen. Zij doen dat met het oog op dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid.
Voor wie een plantaardig voedingspatroon wil omarmen: gooi het roer niet te radicaal om. De kans op succes is het grootst als je eerst vlees af en toe vervangt door vegetarische producten en zo toewerkt naar een compleet veganistisch eetpatroon.
Hoewel het momenteel een hele hype is, is vegan zijn niet zaligmakend. Je moet goed kijken wat je eventueel moet bij slikken aan vitaminen en mineralen en of je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Of je er vanaf valt – een claim die nogal eens wordt gemaakt - hangt af van je porties en de calorieën die je ermee binnenkrijgt – noten en olijfolie tikken aardig aan.
Oké, door naar de 5 Vegan Trends!
- Was vegan voorheen vooral eindeloze variaties met groenten en avocado, plantaardige bitterballen, kroketten, nuggets, worstenbroodjes en andere vegan snacks veroveren de snackbar en de horeca.
- Er komt steeds meer keuze in plantaardige alternatieven: sojavrije gehaktballen, pulled chicken van haver, burgers van tarwe – wie wil kan elke dag iets anders plantaardigs eten.
- Jackfruit, ook bekend als nangka, is een boom uit de moerbeifamilie met enorme vruchten van weg 35 kilo. De structuur van het vruchtvlees lijkt heel veel op pulled pork of pulled chicken en bovendien neemt het heel makkelijk smaak op, zodat het goed te kruiden is. Absolute hit in vegan kringen!
- In de lift: vegan ijs, ideaal voor wie niet goed tegen lactose kan.
- Ook in opkomst: vegan wijn. Je zou denken dat wijn dat al was omdat het van druiven wordt gemaakt, maar dat is vaak niet zo. Wanneer de wijn klaar is met gisten, zitten er veel losse deeltjes en eiwitmoleculen in die afkomstig zijn van de druiven. Om de drank helder te krijgen, wordt ie meestal geklaard met dierlijke producten als eiwitten, caseïne, gelatine en visslijm en daarna gefilterd. Bij vegan wijn gaat dat proces met kou of bentoniet, een kleiachtig mineraal.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in