Sylvia: 'Wat is dat toch met Lil’ Kleine en mij?'
Sylvia vraagt zich af waarom ze zich toch zo ergert aan rapper Lil' Kleine. En of ze iets moet doen met al die irritatie.Een populaire uitspraak bij elke management-, marketing- en communicatie-opleiding: ‘Als je je ergert aan iemand, zegt dat vooral iets over jezelf. Daar kun je van leren’. Hetz...
Sylvia vraagt zich af waarom ze zich toch zo ergert aan rapper Lil' Kleine. En of ze iets moet doen met al die irritatie.
Een populaire uitspraak bij elke management-, marketing- en communicatie-opleiding: ‘Als je je ergert aan iemand, zegt dat vooral iets over jezelf. Daar kun je van leren’. Hetzelfde geldt voor het hoofdstuk ‘kernkwadranten’. We hebben allemaal diverse karaktereigenschappen. In de kernkwadranten verdelen we die onder in vier segmenten, namelijk je kernkwaliteit, je uitdaging, je valkuil en je allergie.
Stel, jouw kernkwaliteit is dat je spontaan bent.
Je valkuil is dat je daarin doorschiet, dat je wispelturig bent, of in ieder geval zo wordt ervaren.
Je uitdaging is om wat vaker consequent te zijn, en tot slot:
Ben je allergisch voor mensen die überconsequent zijn. Daarvan denk je al snel:
Inschattingsfoutje van John de Mol?
Ik ken de meeste van dit soort modellen al een jaartje of wat en zo nu en dan spelen ze door mijn hoofd. Bijvoorbeeld de drie keren dat ik de twijfelachtige eer had Lil’ Kleine ‘in het wild’ tegen te komen. Twee keer bij een restaurant (blijkbaar eten we allebei graag Japans) en de laatste keer was een kleine maand geleden, bij een hotel.
Ik liep naar de ingang van het hotel en op hetzelfde moment hij kwam een auto uit die veel te groot voor hem was. Eigenlijk had hij een trapje nodig om normaal uit te kunnen stappen. Hij heet niet voor niks ‘Kleine’ zullen we maar zeggen.
‘Bedankt hè vriend!’ riep hij naar degene achter het stuur. Ik dacht direct weer aan die ene keer dat John de Mol de voor mij onbegrijpelijke keuze maakte het mannetje in 2018 een coach-stoel te geven bij ‘The Voice’ waar hij vervolgens iedereen ‘lieverd’ noemde.
In eerste instantie lijkt dat lief, pun intended, maar na 11 x realiseert het gros van de mensen zich gelukkig dat het enkel betekent dat hij niet de moeite neemt om de naam van mensen te onthouden en daarom maar ‘lieverd’ roept. Lekker makkelijk…
‘Pietertje’. Wat dénk je dan precies?
Edoch, mijn antipathie tegen hem begon al veel eerder, namelijk toen hij in augustus 2015 op de rijpe leeftijd van 21 jaar de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, aansprak met ‘Pietertje’.
De arrogante, aanmatigende houding van deze snotneus maakt dat ik me weleens afvraag waarom zoveel mensen iets tegen een ouderwetse kostschool hebben. Persoonlijk denk ik namelijk dat het jochies zoals hij goed gedaan zou hebben als ze al eerder werden bijgestuurd en opgevoed met eenvoudige, maar o zo effectieve omgangsregels.
Want wat hebben we nu?
Een schreeuwlelijk met nul fatsoen in zijn lijf en veel te veel geld op zijn bankrekening. En dat zou prima zijn als het akelige ventje niet zo’n groot platform had. Maar helaas denken veel tieners en pubers, en zelfs volwassenen, dat ze ook heel makkelijk rijk kunnen worden met niks doen, asociale teksten schallen, tegen de samenleving aanschoppen en een grote b*k opzetten.
Zeg nu zelf…
Zijn eerste (en enige?) grote hit was ‘Drank & Drugs’. Daarin staat onder andere dit:
Ey bitch, schuif op. Wij komen binnen met ze allen, je moet zakken tot de grond alsof je moeder is gevallen
Ik ken bitches zoals jij, en ik vang ze elke keer
Morgen weet je zema (zema betekent zogenaamd, red.) niks meer
Dat maakt niet uit want ik vind het wel goed zo
Misschien dat mijn libi vroeg afloopt
Je ruikt wiet en seks als ik langs loop
En je ma is echt, ze houdt van gek, houdt van seks, nu wil ik haar huren
Als je bitch wil chillen is het geen probleem, dan ga ik er heen
Alle tieners zeggen ja tegen MDMA
Je meisje is een mot, ze had seks met je pa
En dat is dan stoer. Hoé dan? Want we hebben het met ons allen elke dag over #MeToo en over straatintimidatie, maar wat Lil' Kleine doet is leuk en cool en daar mogen we niks van vinden? Dan zijn we kinderachtig en moeten we ons niet aanstellen, want het is maar een grapje?
Ik vind het verschrikkelijk om te zeggen, maar het onderdeurtje heeft door zijn bekendheid een voorbeeldfunctie en wat mij betreft hoort daar een flinke portie verantwoordelijkheidsgevoel bij. Jammer genoeg lijkt het erop dat zijn besef van die verantwoording evenredig is aan zijn lengte. Oftewel: ‘niet aanwezig, niet zijn pakkie-an’.
Wijsheid komt (niet) met de jaren
Natuurlijk, hij heeft het niet gemakkelijk gehad. Hij kreeg geen rode driewieler, zijn ouders zijn gescheiden en zijn moeder heeft ‘hele erge dingen met hem gedaan’ aldus Kleine zelf in het programma ‘Waar is De Mol’. Maar moet je dan echt uitgroeien tot een wandelende etterbak? Lijkt me niet.
Bij Kleine lijkt het er niet op dat hij wijzer wordt naarmate hij ouder wordt: Hij koketteert met zijn veroordeelde criminele vrienden, komt zelf regelmatig in aanraking met justitie, wordt vervolgd voor mishandeling én verdacht van mishandeling van zijn (ex-)partner Jamie Vaes. Het laatste woord is daar nog steeds niet over gezegd, maar volgens Vaes gaan ze heel veel en heel liefdevol met elkaar om.
Yep, dit ziet er inderdaad heel liefdevol en happy uit…
Op weg naar succes met Lil' Kleine! Of toch niet?
Street Academy ging een samenwerking aan met Jorik Scholten, laat ik hem maar gewoon bij zijn echte naam noemen, en dat resulteerde in juridische stappen en mensen die hun geld terugeisen. In alle eerlijkheid: als je echt dacht dat dit je op weg ging helpen, verdien je ook eigenlijk niet beter dan je geld kwijt te raken, maar toch, het is – alweer – geen nette actie.
‘Zeker jaloers?’
De keren dat ik online reageer op Jorik, krijg ik vaak te horen dat ik jaloers ben, groen zie van afgunst, et cetera. Ik heb daar echt heel eerlijk over nagedacht, het zelfs voorgelegd aan mijn wederhelft, want hé, we hebben allemaal wel een blinde vlek als het op onszelf aankomt, groot of klein.