Je valt er van af, het verbindt en het is spotgoedkoop: Claudia tipt dé trend van nu.
De Volkskrant schreef er al over.Er is iets in Duitsland wat de jeugd helemaal in zijn ban houdt, waar ze vet aan verslaafd zijn, ze schaffen er zelfs en masse klassieke Meindl schoenen voor aan.Nou, dan lacht deze 51-jarige in haar vuistje. Dat wist ik natuurlijk al lang.Shinrin-Yoku oftwel bosb...
De Volkskrant schreef er al over.
Er is iets in Duitsland wat de jeugd helemaal in zijn ban houdt, waar ze vet aan verslaafd zijn, ze schaffen er zelfs en masse klassieke Meindl schoenen voor aan.
Nou, dan lacht deze 51-jarige in haar vuistje. Dat wist ik natuurlijk al lang.
Shinrin-Yoku oftwel bosbaden heette in mijn tijd gewoon wandelen. En de voordelen die ik er al jaren van ondervindt, zijn opeens hip onder de jeugd van tegenwoordig:
1. Het is goedkoop. Je hebt geen dure kleding of andere zogenaamd essentiële apparatuur/ materiaal nodig. Heel anders dan bijvoorbeeld bij skiën waar je al honderden euro’s verder bent voordat je überhaupt op de piste staat.
2. Het kan overal. Zo je huis uit de paden op de lanen in. Ook vanuit een drukke binnenstad. En het goede nieuws: er is altijd wel ergens natuur, zelfs een verwaarloosd plantsoen heeft schoonheid, immers ‘beauty is in the eye of the beholder’.
3. Het inspireert. Het bos is een verbeeldingsparadijs voor ontwerpers. Mijn fantasie slaat in ieder geval helemaal op hol. Zie ik weer een boomstamvergroeiing waar Marcel Wanders een vaas van zou kunnen maken.
4. Het is filosofisch. Immanuel Kant liep elke dag exact dezelfde ronde in Kaliningrad en overpeinsde daar zijn ‘Kritik der reinen Vernunft’. Ik bedoel maar: wandelen leidt tot grote filosofische gedachten. Zoals:
5. Van wandelen val je af.
6. Koffie én appelgebak daarom toegestaan. En smaken nóg lekkerder als je net 19,6 km rondje Naardermeer achter de rug hebt. Tel daarbij op dat de zelfgebakken appeltaart van Stadzigt de lekkerste van Nederland is. En je begrijpt dat we alleen al voor deze appeltaart ons bed uitkomen.
7. Het verbindt. Hele gesprekken voer ik met mijn vriendinnen, dus:
8. Een dure psycholoog is niet meer nodig. Terwijl we lopen, onze issues doornemen, elkaar coachen op het levenspad, worden de problemen kleiner & kleiner. Psychiater Bram Bakker zweert bij hardlopen, maar coaching-sessies tijdens het wandelen – daar knappen wij weer van op.
9. Het beeldhouwt de bilspieren. Echt waar, met flik doorstappen trekken m’n bilspieren aan.
10. Helemaal digiproof. Een I-Phone houdt het aantal stappen* bij, dus zelfs puberdochter vindt het nu cool. Sterker: ze denkt dat wandelen helemaal alleen en speciaal is uitgevonden door… Apple.
En nou dacht ik, laat ik al die jonkies eens plezieren, met de allerbeste tips van mensen die weten waar Abraham de mosterd haalt, en mijn favorieten eens gaan delen. In een rubriek in Nouveau. ik noem het Wandelen met Wijn. Want na de inspanning de beloning, dat moet ook een millennial aanspreken.
Laat je ons weten waar jij graag ‘stapt’? (in de ochtend dan hè): Claudia.Straatmans@Sanoma.com