Toen ik net het onderwerp bedacht voor deze blog, realiseerde ik me natuurlijk ook dat ik waarschijnlijk wel het één en ander over me heen ga krijgen. Want als ‘de cijfers’ niet liegen, is 25% van de lezers het dit keer per definitie niet met me eens. Maar ook dat hoort bij bloggen. Dus ik zou zeggen: kom maar door ;)

Het zit namelijk zo: ik ben voor een compleet rookverbod. Niet alleen in restaurants, maar ook op terrassen en in speeltuinen etc.

Hoe ik hier zo op kom? Door het mooie weer de afgelopen weken, waardoor we met ons allen weer naar buiten gaan. Genieten van de zon, een beetje vitamine D meepikken, en natuurlijk heerlijk op een terrasje zitten met een hapje en een drankje. En ja, dat doen alle mensen. Rokers én niet-rokers. Daarbij valt het me regelmatig op dat ik een stuk of vijf niet-rokers geïrriteerd zie kijken naar een roker die niet in de gaten heeft (of Oost-Indisch doof en blind is, dat kan ook natuurlijk) dat andere mensen zich grijs ergeren aan de stank.

Lees ook: Sylvia: 'Wil je een bikini body? Trek een bikini aan, klaar! (En laat je vooral niet gek maken)'

Wat iemand in zijn eigen huis / tuin doet, moet ‘ie lekker zelf weten, en zelfs dat is akelig wanneer je lekker relaxed op het balkon / in je tuin zit en de buren steken hun sigaret aan, maar zodra het daarbuiten is, gewoon niét. Wat daar voor mij ook bij hoort: sportvelden, dus voetbal, golf, hockey, atletiek etc.. Mijn bonuskind voetbalt. Hij is al, maar in deze context even ‘pas’, 13. En hij, en veel jonge mensen met hem, lopen daar rond en ademen al die schadelijke stoffen in. Stoffen die domweg hartstikke slecht voor je zijn. Bovendien wekt het tóch de indruk dat roken helemaal niet zo erg is.

Een poosje terug zat ik zelf op een fijne loungebank op een terras en een mevrouw vroeg of ze erbij mocht komen zitten. Nu is dat niet zo vreemd en uiteraard prima. Ik bedoel, op een loungebank passen met gemak zes mensen. Maar, drie minuten later steekt ze een sigaret op. En toen heb ik daar dus wat van gezegd. Dat ik dát wel vervelend vond en of ze, als ze dan persé wilde roken, dan toch ergens anders wilde gaan zitten want ik wil niet in die rook zitten. En ík kies daar niet voor. Het was maar goed dat blikken niet konden doden en ik hoorde nog het woord ‘zeikwijf’, maar ze ging wel aan een andere tafel zitten.

Heb je al eens goed gekeken naar rokende mensen? Moet je voor de aardigheid eens doen. Ze zitten namelijk allemaal met hun sigaret naar beneden of opzij. Als ze ‘inhaleren’, gaan vaak de ogen dicht en blazen ze de rook diagonaal omhoog de lucht in. Oftewel: ze willen zélf geen last hebben van die rook (!)

Ook wordt er vaak een vergelijk getrokken met alcohol. In mijn optiek is dat appels met peren vergelijken. Als ik een glas wijn drink, is dat niet schadelijk voor een ander zijn gezondheid en bovendien stinkt het geen uur in de wind. Daarnaast is het ook nog eens zo dat openbaar dronkenschap hartstikke strafbaar is, dus daar zijn zelfs wetten voor. Feit is dat je met een wijntje niemand in de weg zit. Ik verpest niemands salade, ik blaas geen stank in jouw richting en er komt ook geen nicotinelucht van mijn glas naar jouw hoofd toe.

Lieve beste rokers, het probleem zit ‘m erin dat niet-rokers wél last hebben van rokers. Met name omdat iedereen weet dat er meer dan 70 kankerverwekkende stoffen in tabaksrook zitten. Meeroken vergroot de kans op longkanker met 20-30%. En ja, daarnaast stinkt het ook nog ‘ns heel erg.

En voor alle mensen die nu met jeukende vingers klaar zitten om mij te wijzen op mijn vermanende vingertje en bemoeizucht... Dat snap ik wel. Heus. Want dat is het makkelijkst. Op die manier hoef je immers niet naar je eigen aandeel te kijken. Maar, doe ‘ns gek: doe dat eens wel. Denk eens wél na over de (jonge) mensen in jouw omgeving. Denk er eens over na om tóch te stoppen. Weet je wat dat je oplevert? Het eerste voordeel komt al na 20 minuten, want dan dalen je bloeddruk en hartslag al en na een jaar is je risico op hart- en vaatziekten gehalveerd!

Nog een paar fijne voordelen:

- Binnen drie dagen een betere conditie, omdat er veel meer zuurstof in je bloed komt.

- Meer geld: als je zeven sigaretten per dag rookt, scheelt dat zomaar 60 euro per maand. En als dat niet boeit, geef het dan aan een goed doel, of leg het weg voor die éne tas ;)

- Alles smaakt lekkerder: je smaak- en reukvermogen worden heel snel beter.

- Mooiere huid; en dat ga je al heel snel zien! Ik zeg het altijd tegen rokende vrouwen: al smeer je elke dag een hele pot La Mer op je gezicht, tegen roken valt niet op te smeren.

- Een frissere adem. En wat dacht je van je haar en je kleding!

- Enneh, wat dacht je van meer verjaardagen? :)

 

Dus ga gezond de zomervakantie in! Hoe lekker is het om jezelf een mooi gezondheidsdoel te stellen?

Bron beeld: iStockphoto

Reacties (32)

Margreet van der Plas
33/32 | 

FANTASTISCH GEZEGD!!!
Ik hoop dat binnenkort uit de terrassen en alle sportclubs rookvrij zijn. En dan de rest nog.

Margreet van der Plas
37/32 | 

FANTASTISCH GEZEGD!!!
Ik hoop dat binnenkort iig de terrassen en alle sportclubs rookvrij zijn. En dan de rest nog.

Vierailija
39/32 | 

Nou duh ga achter een stadsbus fietsen me je kleinkind en zet hem dan een gasmasker op anders ademt hij meer slechte gassen in als van een heel terras met rokers

Vierailija
41/32 | 

Dit zijn mensen die scheeuwen om aandacht hoeveel procent rookt wel niet van onze bevolking!

Vierailija
42/32 | 

Hoeveel procent van onze bevolking drinkt wel niet? Toch mag je in het openbaar officieel niet drinken, wordt alcohol afgepakt als je het in een bus of trein vervoert en bij openbaar dronkenschap mag je je roes uitslapen in een cel. Terwijl tabak nog schadelijker is dan alcohol (aldus het rivm;https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/welke-drug-is-de-gevaarlijkste/) Tabak en alcohol zijn drugs, je mag op straat ook geen cocaïne snuiven of een joint opsteken. Als in de buurt van kinderen gerookt of gedronken wordt, wordt het signaal aan zo'n kind gegeven dat het niet erg is of niet schadelijk. 

Vierailija
43/32 | 

Waarom over altijd over de rokers.waarom niet over de dsm fabriek wat tonnen rotzooi de lucht in blaas!wat dan km's verder in de tuinen terecht komt en bij boeren op hun akker komt,en wij eten dit!vliegtuigen die voor het landen met te veel cerozine die lozen dat nog in de lucht,waar denken jullie waar dan neer komt!kanker verwekkend? Neeeeee ben je gek,hoe kom je daar bij!daar doet niemand iets aan!hoor je je ook niemand over klagen,maar de rokers die zijn de dupe!

Vierailija
44/32 | 

en dus is het prima om je medemens willens en wetens een grotere kans op longkanker en voortijdig overlijden te bezorgen? 'want 'hij''  doet iets wat erger is? 

GrandM
45/32 | 

Kijk je gaat voor het gemak alle rokers over een kam strijken, prima moet jezelf weten. Maar kijk voor het gemak ook eens naar je eigen gedrag, ik neem aan dat je regelmatig gebruik maakt van een auto, bus, trein of vliegtuig. Maar je veroordeelt daar niemand op, sterker je maakt er zelf ook deel vanuit. En we weten allemaal wat de uitlaatgassen en dampen en niet te vergeten de fijnstof met ons allen doet. Je bent natuurlijk ook zo iemand die nooit vuurwerk afsteekt of eens een BBQ of een vuurtje aanstookt. Nee gemakshalve zijn voor jou de rokers de paria’s van onze samenleving.

Eerst moesten de rokers naar buiten in alle gelegenheden, maar nu het opeens mooi weer is moeten ze zelfs verbannen worden naar andere plekken. Wat volgt hierna, verbod op auto’s, bussen, treinen en vliegtuigen?? Geen BBQ’s of viurwerk afsteken of zelfs maar lekker een open haard aansteken.

Dus volgens jouw filosofie de waarschuwingen die staan op een pakje sigaretten of shag, is het voldoende aangetoond dat roken kankerverwekkend is.
Wees dan ook zo mans genoeg om de overheid te vragen op alles een waarschuwingssticker te plaatsen. En misschien ook meteen met afschuwelijke afbeeldingen. Eens zien of je dan nog gebruik maakt van de auto, bus, trein of vliegtuig. En wat te denken van voedsel dat bestreden is met glysofaten, of andere zware giffen en metalen.

Nee, de rokers dat zijn pas paria’s, lekker kortzichtig.

Zal me benieuwen of je dit ook werkelijk plaatst, en of je daar weleens over hebt nagedacht en wat daaraan te doen zou zijn.

En even terugkomend op je rationalisering omtrent drankgebruik, je zegt zo mooi er zijn daar wetten en regels voor. Maar dat houd niemand tegen om zich daartegen te verzetten. Vraag me af hoe je reactie zou zijn als een dronken automobilist een van je kinderen zou scheppen. Hoe zou je dan reageren.

Sylvia
46/32 | 

Ik heb een hybride auto, vlieg bijna nooit en áls dan betaal ik milieu-toeslag ... vuurwerk doe ik niet aan en de bbq werkt op gas. bovendien geen directe buren die daar last van kunne hebben. los daarvan, en daar ga je even fijn aan voorbij: als roker breng je iemand elke keer en bewust schade toe. hoe moeilijk is het om dat te begrijpen? 

Vierailija
47/32 | 

En dus omdat je hybride rijd maakt dat jij beter bent? Wel eens verder gekeken dan je neus lang is en dat hubride rijden niet zo miluevriendelijk is als je denkt? En je probeert het vliegen goed te praten doordat je mileutax betaald, en wat doen rokers dan??

Je bent behoorlijk egoistisch in je redenering, en erg kortzichtig, je vergeet dat je ondanks het hybride rijden jij mede bijdraagt aan de fijnstof. Ook al BBQ je op gas dat je ook daarmee de lucht vervuild. Je doet net alsof al die andere dingen niet bijdragen aan longkanker, en je kan niet eens een gedegen onderzoek aantonen waarbij onomstotelijk vaststaat dat je door roken kanker krijgt. Sterker die bestaat niet eens, want het is en roken en andere oorzaken die zorgen dat iemand longkanker krijgt. Zoals fijnstof, uitlaatgassen, alle giffen in de lucht en in ons dagelijks voedsel. En het meest belangrijke is er bij velen dit al genetisch vastgelegt.

En je bent zo iemand die wil dat rokers uit openbare vertrekken verwijderd worden, maar als het mooi weer is wil je die rokers opnieuw verstoten. Erg egoistisch en erg kortzichtig, pas maar op dat je niet alle medicaties slikt want ook dat kan kanker veroorzaken. Alle E-nummers in voedsel, gefrituurd eten en noem maar op, maar nee rokers krijgen gewoonweg overal de schuld van.

Blijf heerlijk op je eigen plekje dan heeft niemand last van jou, en heb jij geen last van rokers. Een huisje op de heide is dat niet iets van jou, dan heb je er in ieder geval niet zo’n zuur leven.

Vierailija
49/32 | 

Tja Silvia, dit kon je verwachten. Deze mevrouw. heeft een punt. Het antirook beleid loopt zo wel heel uit de klauw. Wij leven hier in Nederland en dat is een vrij land. Er zijn al regeltjes genoeg. En nog even over dat wijntje, heb je wel eens iemand geroken met een wijntje op? Nou ik kan je vertellen, dat is ook niet echt fris te noemen. Zeker voor de mensen die geen druppel alcohol drinken of zelfs niet mogen drinken ( en dat ook voor hun gezondheid).
En nog even dit. Rokers betalen wel degelijk belasting over ieder sigaretje wat ze opsteken. Goed voor de staatskas.

Vinnie
50/32 | 

Waar is de slogan: we lossen het samen wel op? Als ik me stoor aan je, dan zal ik je dat melden. Ik hoop dat je dat ook bij mij doet. En heb ik geen zin om te gaan verzitten? Dan heb je pech. Zet iemand een draaiende auto met zeurende kinderen erin naast het terras? Dan heb ik pech. Probleem opgelost toch? Je kunt pech hebben in het leven. Kunnen we eens stoppen met om eigen frustraties voor anderen waarheid te maken met de wet of de wetenschap in de hand? Niemand is perfect, ik niet, jij niet en de lezers van dit blog ook niet. Als iemand anders een scheet laat, vind ik dat niet fijn, maar als ik hem zelf laat, lucht het toch echt op! Som is het gewoon beter om je niet op anderen te focussen. Roken is slecht voor iedereen. Stress is slecht voor iedereen. Een mars is slecht voor iedereen. Fijnstof is ook slecht voor iedereen. Laten we nou gewoon elkaar flaws accepteren? Rokers en niet rokers, alcoholisten en frisdrinkers, stressers en onbezorgden, hardrockers en housers, zwarte en blauwe pieten, suiker en aspartaam, dik en dun, blank en donker, warm en koud, veel en weinig, hoog en laag, blond en donker, slim en dom, profsporter en bankhanger, trendsetter en naturist, verslaafden en gezondheidfreaks, gelovigen en ongelovigen, allemaal maken we het leven van de ander meer of minder aantrekkelijk. Zullen we gewoon met zijn allen inclusief peuk en wijntje een leuke middag hebben? Dood gaan we toch een keertje.

Vierailija
51/32 | 

Helemaal eens met jou Sylvia. Ik heb 50 jaar gerookt. Nu damp ik en ben niemand tot last. Stoppers zijn altijd de grootste klagers/zeurpieten zeggen ze. Maar ook ik hield mijn peuk naast me en blies rook omhoog, maar vooral omdat ik anderen er niet tot last mee wilde zijn. Nu weet ik dat dat niet helpt. We weten eigenlijk allemaal dat de rokers maar één wens hebben en dat is: " kon ik maar stoppen!"

Jamy66
52/32 | 

Waarom je je ergeren aan rokers op het terras, ga lekker binnen zitten daar hebben jullie toch voor gepleit. Een rookvrije omgeving in kroeg en restaurant!!!!
Van de winter als het ijskoud is wil je ook niet buiten zitten terwijl wij rokers dan daar naar toe verbannen worden. Dan is het toch ook ons domein dus wij houden ons "NETJES" aan de afgesproken regels. OP HET TERRAS ROKEN!!!!!

Willeke
54/32 | 

Nou Sylvia,
Jouw woorden, je neemt jezelf niet erg serieus, en niet alle mensen begrijpen je humor.. nou idd bij deze idd niet.

Ten eerste ik rook niet, mijn man wel
Ten 2e longkanker krijgen ervan? Mijn zus is overleden 6 jaar terug aan longkanker en nooit gerookt. Nu heeft mijn vader longkanker en is al ruim 20 jaar gestopt.
Bij alle familie word er binnen niet gerookt en buiten wel., maar gaan ergens anders zitten als ik erbij komt zitten of toen mijn zus zo ziek was.
Dus je bedoelt mijn zus heeft longkanker gekregen door paar familie leden of haar kennissen die wel rookte en mijn vader nu...
Niet iedereen is bevoorrecht om zo'n luxe leven als jij te leven.. Je mag mijn plek innemen hoor maar denk dat je snel terug wilt naar het elite gedeelte.
Net wat de anderen schrijven over dat er mensen dood worden gereden door alcohol op.
Heb nog nooit gelezen dat iemand doodgereden is door een sigaret op.
Ziek worden zit ook in voedsel wat kanker verwekkend is. Net als de auto's, de fabrieken enzzz..
Als ik die mevrouw was had ik zeker niet opgestaan..
Dus longkanker krijgen heeft zeker niet met roken alleen te maken. Iedereen heeft die heb in zijn lichaam. Het is maar wanneer het actief word of niet. Of het erfelijk is zoals bij ons of niet..
Zou dit verhaal openbaar staan zal je zeker nog meer commentaar krijgen.. Ook al rook ik zelf niet, drink geen alcohol waar je ook andere mensen mee dood als je achter het stuur zit.
Er is idd genoeg voor iedereen afgepakt.. en vind dat de keuze aan ieder zichzelf is...
Dus niet alles over 1 kam scheren omdat mevrouw er tegen is.. Je zal zelf ook wel gerookt hebben een x want wie nee zegt klopt echt niet..
Ik ben er dus niet mee eens..

Smokin' valves
55/32 | 

Sylvia, ik zie een foto van je. Je komt uit de Gooise matras. Bent beschermd opgegroeid en vond de liefde van je leven. Je man ook. Maar dat vertelde hij ook aan zijn vorige vrouw, de moeder van je bonuskind. Zien hoe lang hij het nog volhoudt met zo'n intolerante vrouw. Deze liefdesstory zal eindigen. Dat beloof ik je. Bovendien is je gelaat getekend. Net als dat van dat minderwaardige, egoïstische volk, de rokers. Maak maar meer van dit soort infantiele columns, zo krijg je weer publiciteit en dat blaadje waar ze in staan ook. Goed voor de verkoop. Alles wat er in staat is immers fake tot aan de foto's toe? Ik hoop van harte dat jouw foto niet in je voordeel bewerkt is, anders wil ik niet weten hoe je er in het echt uit ziet.
Morgen stop ik ook met roken. Ik zal een week langer leven. Die week regent het pijpestelen.

Vierailija
56/32 | 

Ik rook en dat blijf ik ook doen. Maar ik probeer altijd rekening met mijn omgeving te houden. Heeft iemand last van mijn rook dan druk ik hem uit. Tevens ben ik helemaal voor een rookverbod op sportverenigingen, speelplaatsen en schoolpleinen. Veel rokers zijn niet zo moeilijk. Uitzonderingen daar gelaten. Het enigste wat ik een beetje jammer van je blog vind is je belerende toon. Zo vergeet men snel de oprechte zorg die je denk ik wil delen met de lezers. Prettige dag.

vosje
57/32 | 

nou  dan moet eigenlijk ook gaan klagen over de uitlaat gassen van de  motorvoertuigen omdat je 15 min met je kind bij een verkeerslicht of kruispunt staat. dat is namelijk nog schadelijker voor het millieu dan  roken zelf.  ja ik ben een ex-roker  ben gestopt. maar ik heb in de jaren dat ik rookte gemerkt dat ik   kort ademiger werd van uitlaatgassen van motorvoertuigen dan van iemand die rookt . maar rokers zijn wel socialer dan de niet rokers.  door te roker maak je sneller contact dan als je niet rookt. maar dat gezeik  over   overal niet mogen roken   gaat mijn de keel uit hangen. het is openbaar terrein plus de open lucht  moet ik dan gaan klagen  tegen de niet roker  omdat ze hun parfum flesje hebben laten exploderen?  omdat ik copd heb?  nee daar hoor je me ook niet over als  longpatient.  dus hou aub op  dankzij de rokers   kunnen op bepaalde dingen de belasting wel laag blijven .   een roker kiest toch voor zijn gezondheid.  wie ben jij omdaar  wat van te zeggen  trouwens als je op een terras zit  is het dan voor jou  zo moeilijk om een andere plek te zoeken  ga dan  binnen zitten dan heb je geen last van de rokers. door alle ex-rokers  mogen de rokers niet meer binnen in een cafe of kroeg roken. dus  ik roep alle niet rokers op  als je ergens gaat drinken  ga daar binnen zitten  de rookvrije ruimte.. en laat de rokers lekker buiten roken.

Lisanne
58/32 | 

AMEN! Ik erger me ook altijd kapot als iemand naast me op het terras gaat zitten roken. Het is gewoon vervelend. Dat je je eigen longen gaat zitten vergallen prima, maar val mij er niet mee lastig. Ik hoop ook heel erg dat er een rookverbod gaat komen voor stadions. Ik ga wel eens naar de Kuip en heb het een keer zo erg meegemaakt. De man voor me zat constant te roken. Twee dagen later liep ik nog te hoesten...

Friso van den berghe
59/32 | 

Ik denk dat ze ergens wel gelijk heeft, alleen denk dat je zoiets niet nog verder kan verbieden. Je kan alleen de volgende generatie beter aanleren wat normaal of goed voor jezelf en anderen is zodat het door de tijd heen uit zichzelf het niet meer voorkomt. Zo gauw je dingen gaat verbieden waarvan jij vindt dat dat het beste is voor iedereen kun je uiteindelijk een heel raar en kortzichtig denkend land krijgen. Ik snap wel dat we meer dingen verbieden die slecht zijn voor gezondheid of milieu etc, waar ik het meer dan mee eens ben, alleen hiermee moet je ook weer in beschouwing nemen wat maatschappelijk normaal is op dit moment. Want zo kunnen we auto's ook verbieden ivm uitlaatgassen die schadelijk zijn, of doen we dat niet doordat auto's te 'handig' zijn, zo ja, waar ligt de grens? Idyllisch gezien zouden soortgelijke dingen allemaal verboden moeten zijn, alleen daar moeten we door middel van bewustwording naartoe, en hopelijk is het dan normaal om niet te doen! Dus Sorry Sylvia! Ik blijf lekker roken, en hopelijk hier en daar nog stiekem in een kroegje ook?

Vierailija
60/32 | 

Ben geen roker, maar altijd dat stigmatiserende gedrag tegenover rokers... Zo onnodig. Ja het stinkt, so what? Meeroken en dan helemaal in de buitenlucht is zo een non-issue. Krijg je ervan als je teveel naar de anti-rook gekken luisterd.

Even voor de duidelijkheid. Het is geen nicotinelucht, maar verbrande tabakslucht. Nicotine en tabak zijn niet hetzelfde. Nicotine is een stofje in tabak(splanten) (en in velen groenten en fruit, met name de nachtschade familie) en geloof me, dat veroorzaakt de stank niet.

Het stinkt ja, maar ikzelf ruik ook niet altijd even fris of gebruik een luchtje dat niet bij iedereen in de smaak valt etc. etc. Zij willen roken? Doe wat je niet laten kunt. Ik ga me er niet druk om maken... Ook iets met tolerantie

James
61/32 | 

Goed artikel. Weg met de roker. Je gaat er dood aan, het ziet er niet uit de schade aan je uiterlijk (gebit, tandvlees, huid), aderen etc. is enorm. Dat deze industrie bestaat is gewoon pure misdaad, maar die junks hebben dat niet eens door. En kom niet met die argumenten over vet eten of uitlaatgassen, daar gaat het hier niet over. Een normaaldenkend mens rookt niet, het is een volstrekt achterlijke gewoonte. En wie het nu nog doet moet zich terecht kapotschamen. Nee, ik hrb nooit gerookt. De aanblik doet me al walgen.

Sara Nicon
62/32 | 

Heb je een misverstand met je geliefde waardoor het uit elkaar is gegaan en je hebt geprobeerd om je met hem of zij te verzoenen, maar hij/zij geeft je geen positief antwoord en je voelt dat er iets niet goed gaat in je relatie en je hebt een snelle oplossing nodig , neem vandaag nog contact op met Dr Ajayi en zorg ervoor dat je liefdesleven terugkomt voor het beste met je ex, Dr Ajayi heeft me geholpen de vrede in mijn huis te herstellen omdat mijn man me een jaar verliet en met een andere vrouw samenwoonde en dat nooit wilde kom terug naar huis, maar met de hulp van de spreukgieter Dr. Ajayi kwam hij terug naar huis na 3 dagen nadat Dr. Ajayi een krachtige restauratiespreuk had gedaan. Dus als je een snelle oplossing nodig hebt in je relatie of huwelijk met de hulp van een spreukgebruiker, neem dan nu contact op met Dr Ajayi via e-mail: drajayi1990@gmail.com of Viber / Whatsapp: +2347084887094

Hij kan ook de volgende spreuk hieronder uitvoeren:
1. Loterijspreuk
2 Kruiden voor penisvergroting
3. Spell om de zaak in de rechtbank te winnen
4. zwangerschapsspreuk
enzovoort..

Anoniem
63/32 | 

Roken is nergens goed voor, mensen willen alleen maar roken om erbij te horen en zichzelf een houding te geven, zo begint het. Maar aan roken zit geen enkel voordeel, alleen maar nadelen. Het kost de maatschappij veel geld, het stinkt en het schaad idd de medemens. Ik sluit me helemaal bij Sylvia aan dat je alle recht hebt om te zeggen tegen een roker dat je last hebt van hun rook. Mensen die een gezonde levensstijl naleven willen gewoon niet die giftige dampen inademen. En ja logisch als jij op een terras een sigaret opsteekt dat mensen geïrriteerd raken, want jij dwingt hun letterlijk die giftige rook in te ademen. Of moet iedereen maar vertrekken omdat meneer of mevrouw zonodig wilt roken?!
Iedereen weet dat roken slecht is, rokers zelf ook maar het valt me op dat elke verstokte roker dat goed probeert te praten. Roken is nergens goed voor, behalve voor de tabaksindustrie. En tolerantie? Wij als niet rokers zijn al heel tolerant, de meeste niet-rokers laten niet merken dat ze zich storen aan de rook. Dat die vrouw haar zeikwijf noemt hoe onvolwassen kun je zijn?! Je schaad gewoon andermans gezondheid! Maar rokers willen alleen maar ontkennen. In de jaren 60 en 70 was roken normaal maar we leven niet meer in deze tijd, we leven in een tijd van verduurzaming, groene energie en gezonde voeding en roken past totaal niet in dat beeld, want roken is niet meer de norm allang niet meer. En nu vind je me vast een zeikerd, dat mag. Maar er zijn heel veel mensen die willen stoppen met roken en heel veel ex rokers die spijt hebben dat ze ooit begonnen zijn. Mensen moeten eens stoppen met de verheerlijking van roken. Mensen denk aan je gezondheid, je vind me nu een zeikerd, later op je oude dag ben je me wellicht dankbaar.
Als laatste wil ik nog even zeggen voor de duidelijkheid dat ik me echt geen beter mens voel als niet roker en dat ik heel veel aardige vriendelijke rokers ken.
Maar daar gaat het hier niet om, Sylvia bespreekt hier gewoon feiten, daar kun je niet om heen.

Jasper
64/32 | 

Ik heb zelf vorig jaar de keuze gemaakt om te stoppen met roken. De eerste paar maanden had ik het hier erg moeilijk mee. Toen zei een vriend tegen mij dat ik eens een keer vapen moest proberen. Sinds dat ik een vape heb gekocht hebben mensen om mij heen een stuk minder last van me wanneer ik aan het vapen ben. Mensen vinden vapen een stuk minder erg als roken en ik merk zelf ook dat ik me een stuk lekkerder voel. Ik heb veel minder last van dat ik telkens hoest. Wat is jullie mening over vapen? Ik ben erg benieuwd!

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2022
2021
2020
2019
2018
2017
More content below the advertising