Je krijgt een WhatsApp van je nichtje of je zoon, of je leest 147 commentaren op Facebook onder een onderwerp over een landelijk vuurwerkverbod en ineens denk je: ‘Wat staat dáár nou?’ Ik heb dat wel, met enige regelmaat zelfs. En natuurlijk ligt dat aan mij, dat snap ik. Op elke cursus leren we tenslotte dat hetgeen waar we kritiek op hebben alleen maar iets over onszelf zegt. Ik heb mijn boetekleed al aan, maar tóch… 

Ik hou ook van jouw
Ehh...van mijn wat? Mijn kat? Mijn Lief? O, wacht! Je bedoelt dat je gewoon van míj houdt. Laat die ‘W’ dan lekker weg. Scheelt een boel verwarring. 

Op de voet gevolgd door: 

Wat is er gebeurt?
Dat is met een D. Echt, neem het aan van deze vrouw van middelbare leeftijd. En als je twijfelt: vervang het werkwoord dan door ‘lopen’. Als je er geen ‘loopt’ kunt plaatsen, is het dus niét met een t.  Werkt altijd. Zie, ik ben heus de beroerdste niet, ik help gewoon. 

Om vervolgens bijna een wegtrekker te krijgen als ik in een app-groep van volwassen vrouwen lees: 

Zij is langer dan mij! 
Nee lieverd, zij is langer dan ik. 

En zomaar her en der gezien:

Ik ga na me moeder
Nee, ik ga naar mijn moeder. Ik snap dat het meer letters zijn en dat het reuze-vermoeiend is om die vier letters extra te tikken, maar kom op, doe een beetje je best. Al is het maar om te voorkomen dat je in je zakelijke correspondentie ooit ook dit soort domme dingen tikt.  

Eentje die je op kantoor ook nog wel eens tegen gaat komen: Ten allen tijden  – ten allen tijde – te alle tijde
Verbeter de oudjes gerust, het is ‘te allen tijde’. Kunnen ze ook niet meer klagen over de jeugd van tegenwoordig ;) 

Hun gaan vanavond bankhangen
Helaas, het is wel hún bank, maar zíj gaan er vanavond op hangen. 

Omdat en doordat
Ja, sorry, maar we hebben het hier echt over twee verschillende dingen. ‘Om’ is een reden, ‘door’ is een oorzaak.  Door = Oor. Goed ezelsbruggetje toch?

Ik snap dat je studiekeuze lastig is, maar: 
Je máákt een keuze en néémt een besluit.  

O, en die draadloze bluetooth koptelefoon? Die kost niet duur. Hij kóst veel en hij ís duur ;) 

En of je nu uit Limburg komt of niet: ‘Hij heeft zich een huis gekocht’ is gewoon geen goed Nederlands. Ik woon al ruim 10 jaar in het mooiste stukje Nederland (Zuid-Limburgse Heuvelland) en er worden nu vast heel veel Limburgers boos, maar het klopt domweg niet. Écht niet. 

En ‘het koffer’ bestaat ook niet. Sorry, maar dat moet ik echt even kwijt. Soms heb ik dat. Mijn Lief zegt dan ‘pick your battles’ en hij schudt wel vaker van dat soort irritante oneliners uit zijn mouw (vaak van mij gejat trouwens) maar soms, alleen maar heel soms hoor, moet ik het toch met je delen. Omdat ik wil helpen. Dat is helemaal niet betweterig en bemoeiziek, maar juist belangstellend en ondersteunend. Vind ik.

Goed voornemen

Dit alles gezegd hebbende: Ik vind, gelukkig, niet alles even ernstig. Zo vind ik dat je over stijl mag twisten, en een tikfout moet kunnen. Bij een ander dan. Niet bij mezelf. En ik weet dat met de hoeveelheid woorden die ik per week tik, tikfouten onvermijdelijk zijn. Er zitten maar 24 uur in een dag hè, en Netflix wacht ook nog ;)  

Dus, omdat het jaar 2018 nog jong is, en je nog kunt beginnen met ‘goede voornemens’: Doe je best! En dat geldt ook voor de volwassenen onder ons :) 

Reacties (6)

Proudweirdo
9/6 | 

Ge-wel-dig!! ? Je schrijft precies wat ik denk.. ? Al ben ik ook vaak aan het stuntelen met onze taal, ik blijf me verbazen hoeveel onzin-foutjes ik voorbij zie komen.
Thanks voor het verwoorden van mijn gedachten. ??

Thanna
11/6 | 

"Onregelmatig" iets doen wordt ook wel aangeduid met "soms" iets doen. Of "af en toe" iets doen. Maar "heel soms" iets doen is een overtreffende trap die de laatste tijd veel voorkomt in teksten. Daar kan ik regelmatig niet mee uit de voeten.

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het Heuvelland van Zuid-Limburg. Getrouwd met de liefde van haar leven, voor wie ze tien jaar geleden naar het Limburgse is verhuisd. Hij is ondernemer met een bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Op deze plek en op haar eigen website sylvia.nl vertelt ze over haar leven. Sylvia neemt zichzelf niet heel serieus en niet alle mensen begrijpen haar humor, wat regelmatig tot allerlei vermakelijke misverstanden leidt.

Archief

2021
2020
2019
2018
2017

Instagram

More content below the advertising