In 2013 schreef Renate Dorrestein een gastcolumn in Nouveau over een keerpunt in haar leven. In haar geval, een writer's block. Hoe ze daarmee geconfronteerd werd en ermee omging beschreef ze op de haar kenmerkende wijze. Deze week overleed ze, 64 jaar oud. Daarom plaatsen we deze column nog een keer om stil te zijn bij deze geweldige schrijfster.

Renate Dorrestein over een keerpunt in haar leven

"Het grootste gedeelte van mijn leven ben ik een van die schrijvers geweest die graag schrijven. Iedere ochtend ging ik met rode wangen van opwinding aan de slag, altijd in de greep van de heerlijke vragen ‘Hoe zal het verhaal verder gaan?’ en ‘Hoe loopt het af?’

Maar anderhalf jaar geleden werd ik op een ochtend wakker en besefte ik dat ik plotseling iemand was geworden die ging kokhalzen bij alleen al het idee aan een nieuwe roman. Ik moest er gewoon niet aan denken. Wat was er met me aan de hand?

Vreemd genoeg bleek ik nog wel artikelen, columns of essays te kunnen schrijven. Als ik maar niet een heel fictief universum leven in hoefde te blazen.

Even dacht ik dus dat het nog wel meeviel, maar naarmate de maanden verstreken, ging ik begrijpen dat dit nu juist het wezenskenmerk is van het verschijnsel waaraan ik leed en dat writer’s block wordt genoemd: het treft het hart van je schrijverschap, in mijn geval het vermogen om romans te schrijven.

Overdrachtelijk gesproken kon ik nog best een beetje door een hoepel springen, maar koorddansen of aan de trapeze zwieren, zat er niet meer in.

Een writer’s block is voor schrijvers een zó afschrikwekkend beroepsrisico, dat zij niet eens aan het woord willen dénken - zo ongeveer zoals in de Harry Potterboeken niemand het in zijn hoofd zal halen om de Heer van het Duister bij zijn echte naam te noemen.

Een schrijfblokkade betekent niet ‘vastzitten met je werk’ of ‘niet meer weten hoe je verder moet’, het is veelomvattender. Het is alsof je in je slaap bent ontvreemd van je eigen hoofd en er op je romp stiekem een waardeloze kop is geschroefd die nog ergens rondslingerde.

Het was alsof ik in één klap beroofd was van alles wat mijn leven altijd zin had gegeven. Je zou toch denken dat je jezelf wel weer aan je eigen haren uit het moeras zou kunnen trekken. In welke bocht ik me ook wrong, het lukte me niet.

Hoe moest ik hier ooit weer vanaf komen? Of tilde ik er te zwaar aan? Was het misschien zelfs maar inbeelding? ‘Kinderen’, had ik ooit ergens gelezen, ‘krijgen ook geen zandkastelenblokkade, dus waarom zouden schrijvers wel een schrijfblokkade krijgen?’

Maar als ik een baan had gehad zou ik, wanneer een burn-out of iets anders me het werken ineens onmogelijk had gemaakt, vast ook hebben willen weten wat me parten speelde. Dus besloot ik op onderzoek uit te gaan.

Ik las iedere letter die ik over dit onderwerp te pakken kon krijgen. Ik ging mijn licht erover opsteken bij hersenwetenschappers, psychologen en filosofen. En ik ging bij mezelf te rade totdat ik scheel zag.

De seizoenen verstreken en ik puzzelde door. Het resultaat is De blokkade, een persoonlijk relaas over de pijn van beroepsmatig falen. De blokkade biedt zogezegd een kijkje onder de motorkap van mijn schrijverschap en analyseert waarom de zaak daar ineens zo dramatisch haperde.

Gek: een jaar geleden zou ik hebben gezegd dat mijn writer’s block een van de grootste keerpunten in mijn leven was. Maar dat is achteraf niet zo.

Ook mijn uiteindelijke ontdekking over de oorzaak ervan was dat niet, en daarom vermeld ik die hier niet eens.

Wat Het Keerpunt wél was, was het moment, ergens in deze angstaanjagende periode, waarop ik besloot om de toestand interessant te vinden, in plaats van ervoor terug te deinzen en er alleen maar van verlost te willen zijn.

Dat ik het monster in z’n muil heb durven kijken, dat is de beslissende factor geweest.

Hopelijk onthoud ik dat tot in de eeuwigheid.

Renate Dorrestein (1954 - 2018) debuteerde in 1983 met Buitenstaanders, gevolgd door een indrukwekkend oeuvre succesvolle romans.

Haar boek De blokkade is een uitgave van Podium.

Beeld: Merlijn Doornerik

7 juni komt zijn boek 'Filosofie voor een weergaloos leven' uit en 1 week later staat Lammert Kamphuis al voor je op het Nouveau Matinee. Deze jonge filosoof is een van de meest inspirerende sprekers van het moment. Kom naar het Nouveau Matinee voor een boeiende lezing.

Wat doet een filosoof/theoloog op festivals als Lowlands en Amsterdam Dance Event? Zijn jonge publiek prikkelen met eeuwenoude denkbeelden!

Lammert Kamphuis (1983) is een begenadigd spreker die anderen inspireert om op een nieuwe manier naar hun leven te kijken, te denken en te handelen. Als geen ander weet hij daarbij de inzichten van de oude filosofen op alledaagse thema’s toe te passen. En dat doet hij met veel humor.

Van het leven krijg je er maar één; alle reden om er het best mogelijke leven van te maken.

Hoe denk je eigenlijk over de grote thema’s in je leven: liefde, familie en vriendschap, bijvoorbeeld? En hoe kunnen inzichten uit de filosofie je daarbij helpen?

Als geen ander weet Lammert, die ook docent aan de School of Life is, complexe, maar waardevolle theorieën te vertalen naar bruikbare inzichten.

Dat doet hij ook in zijn boek in Filosofie voor een weergaloos leven.

Bereid je voor op een boeiend gesprek waar je letterlijk iets wijzer van wordt, met een van de meest inspirerende sprekers van dit moment.

Behalve Lammert, geven ook Sacha de Boer en Tommy Wieringa een lezing. Én journalist Barbara van Beukering gaat in gesprek met Hedy d'Ancona en Ans markus over ouder worden. Dit alles op 14 juni in de prachtige ambiance van het Concertgebouw.

Er zijn nog kaarten!

 

Even een spreekwoordelijke stok achter de deur, steuntje in de rug of tegeltjeswijsheid. Wij krijgen er geen genoeg van. Hier 34 quotes ter inspiratie voor een goed begin van de week. Let's go!

 1. Het leven is niet eerlijk, maar toch heerlijk.
 2. Bij twijfel; neem de volgende kleine stap
 3. Je baan zorgt niet voor je als je ziek bent. Je vrienden en familie wel.
 4. Je hoeft niet elke discussie te ‘winnen’
 5. Huil samen met iemand. Dat heelt beter dan alleen huilen.
 6. Als het op chocolade aankomt is weerstand bieden zinloos.
 7. Accepteer je verleden zodat dat het heden niet verpest.
 8. Het is prima als je kinderen je een keer zien huilen, je hoeft je niet altijd groot te houden.
 9. Vergelijk je leven niet met dat van anderen. Je weet niets over hun leven en de uitdagingen die daarbij horen.
 10. Al seen relatie geheim moet zijn, zou je er niet in moeten zitten
 11. Adem diep in, daar word je rustig van
 12. Gooi alles wat geen nut heeft. Rommel om je heen, betekent onrust in je hoofd.
 13. Cliché, maar Whatever doesn’t kill you really does make you stronger.
 14. Het is nooit te laat om gelukkig te zijn. Maar dat moet je zelf doen.
 15. Als het op je passie aankomt, accepteer je geen ‘nee’ als antwoord
 16. Bewaar geen dingen voor een special moment. Elk moment is speciaal
 17. Bereid je goed voor en laat dan los
 18. Doe lekker gek, wacht niet tot je ouder bent om je vrij te voelen.
 19. Niemand is verantwoordelijk voor je geluk behalve jijzelf.
 20. Bedenk je bij kleine ongelukjes: Is dit over 5 jaar nog belangrijk?
 21. Vergeef, maar vergeet niet
 22. Wat anderen over je denken is niet jouw zaak
 23. Tijd heelt bijna alle wonden, geef het de tijd.
 24. Hoe vervelend een situatie ook is, het zal veranderen.
 25. Neem jezelf niet té serieus, dat doen anderen ook niet.
 26. Geloof in wonderen.
 27. Kijk niet te veel terug, maak er nu het beste van.
 28. Je kinderen groeien maar één keer op
 29. Het belangrijkste is dat je lief hebt gehad
 30. Ga elke dag naar buiten, wonderen zitten in de kleinste hoekjes
 31. Afgunst is tijdsverspilling. Wees dankbaar voor wat je hebt, niet voor wat je nodig hebt.
 32. Het beste komt nog…
 33. Hoe je je ook voelt: Get up, dress up and show up.
 34. Er zit niet altijd een mooie strik om, maar het leven blijft een cadeautje.

Regina Brett is een Amerikaanse schrijfster van zelfhulpboeken. De beste uitspraken uit haar boeken werden opgetekend door Ladiespassiton.com.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: iStock