Op vakantie ook wel eens gedacht: "Dít is het leven...", om daarna met een lichte knoop in je maag te denken aan alles dat in Nederland op je wacht? Werk, verplichtingen, volle mailbox, vergaderingen zonder eind... We noemen maar wat. Psychologe Mariëlle Borst geeft een paar tips om na je vakantie (of gewoon deze nieuwe werkweek) ontspannen te beginnen. Wij gaan voor de bonustip trouwens!

Op vakantie geweest? Dat is dit de beste manier om weer te beginnen:

1. Block de eerste twee dagen in je agenda

Block, voordat je met vakantie gaat, alvast de eerste twee dagen na je vakantie tijd in je agenda om je mailachterstand in te kunnen lopen en jezelf op de hoogte te stellen van wat er tijdens je vakantie allemaal is gebeurd.

Article continues after the ad

2. Een paar dagen extra thuis

Zorg dat je niet pas op zaterdag of zondag thuiskomt als je maandag weer aan de slag moet, maar gun jezelf nog drie à vier dagen extra om thuis te kunnen acclimatiseren en de befaamde vakantieklusjes af te ronden voordat je weer aan het werk gaat. Dat scheelt een hoop stress.

3. Wat kun je ook in het dagelijks leven doen?

“Ga voor jezelf na wat je zo fijn vond aan je vakantie en kijk of je die dingen ook in je dagelijks leven wat meer kunt vormgeven. Bijvoorbeeld wat vaker een boek lezen in plaats van Netflixen, je smartphone vaker uit, er regelmatiger op uitgaan om nieuwe dingen te zien, meer tijd voor elkaar maken.”

4. Aandacht voor je lichaam

Zorg dat je, als je weer aan het werk gaat, genoeg tijd en aandacht aan je lichaam blijft schenken: ga sporten, breng voldoende tijd door in de buitenlucht, sla je ontbijt niet over, eet en drink gezond, heb genoeg seks, blijf knuffelen en zorg dat je geen slaaptekort opbouwt.

5. Kijk of je iets kan veranderen

Onderzoek waar die knoop in je maag vandaan komt als je na je vakantie weer aan het werk of aan het dagelijks leven denkt en kijk of je daar iets aan kunt veranderen.

Bonustip

Mocht dit allemaal niet helpen, dan rest er volgens Borst nog maar één remedie: direct een nieuwe vakantie inplannen en je aan dat heerlijke vooruitzicht optrekken!

“Denk trouwens ook eens na of het ritme waarin jij vakantiedagen opneemt wel goed bij je past. Sommige mensen vinden het fijn om één keer per jaar heel erg lang met vakantie te gaan, anderen gedijen juist beter bij een ritme waarin je wat meer verspreid over het jaar en dus wat vaker weg kunt gaan.”

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in