Lig je ’s nachts vaak wakker, denkend aan wat er voor de volgende dag allemaal in je agenda staat, of dat die lekkende kraan echt aan vervanging toe is, je tandartsafspraak nog verzet moet worden en je morgen weer eens wat aan beweging moet doen?

Hoeveel uren slaaptekort zou je daarmee oplopen per jaar en welke roofbouw heeft dat inmiddels op jou gepleegd? 

De verloren slaap calculator 
Makers van een Engelse interieurwebsite die ook veel slaapkamerartikelen verkopen, hebben hiervoor een zogenaamde ‘verloren slaap calculator’ ontwikkeld. En handige tool die aan de hand van je leeftijd en het aantal genoten slaapuren van de voorafgaande nacht (mits dit een gemiddelde was) voor je uitrekent hoeveel uren slaap je mogelijk op jaar- of maandbasis tekort bent gekomen. De cijfers worden vergeleken met een groot onderzoek, waarbij ruim 2500 Britten van 18 jaar en ouder is gevraagd naar hun slaappatronen. 

Vrienden, familie en seks issues 
In het onderzoek wordt uitgegaan van acht slaapuren per nacht. Een 27-jarige, die altijd maar zes van de acht uur slaap heeft gekregen per nacht, heeft elf jaar van haar leven aan slaaptekort opgebouwd. Elk uur aan slaapgebrek schijnt volgens experts namelijk voor ons te voelen als 1,5 uur. De meest voorkomende onderwerpen die volgens de ondervraagde groep mensen tijdens hun nachtelijke getob in bed voorbij kwamen, gingen over vrienden- en familiezaken en seks-issues, met of juist zonder hun partner. 

Lees ook: Praten in onze slaap, waarom doen we dat eigenlijk?

Eenzaam
Naast deze reken-gadget houdt de site waarop de calculator staat zich ook bezig met het serieuze aspect ervan, zoals het effect van chronisch slaapgebrek. Mensen kunnen er enorm van uit hun humeur raken of zelfs erg eenzaam worden. 

Competitedrang 
Het is wel een beetje een hype voor sommige mensen om steeds te roepen hoe druk ze zijn en hoeveel slaap ze daardoor tekort komen. Een vermoeiend soort competitie over wie het zwaarste (en daarmee juist meest interessante?) leven heeft. Maar wat is precies de waarheid, en wie lijdt echt aan serieus slaapgebrek? 

Probeer de 'lost sleep calculator' zelf en kijk wat die over jouw hoeveelheid slaap te zeggen heeft.

 

Het is toch dat leuke feestje van verdoving, dat intieme moment met vrienden waarop we ongeremd geheimen delen? Klopt. Maar alcohol blijkt een sluipmoordenaar. Met de nieuwe inzichten wordt het misschien wel tijd om dat geliefde glaasje te laten staan…

Op een mooie zaterdagavond besloot mijn moeder onlangs haar drie dochters, onder wie ikzelf, te trakteren op een fles Chateau d’Yquem, de beroemdste ‘zoete’ wijn ter wereld uit de Sauternes in Frankrijk.

Mijn overleden vader had in de jaren zestig en zeventig in de vorige eeuw zes van die flessen gekocht, voor indertijd 75 gulden. Huidige waarde: tussen de 1.100 en 2.000 euro, afhankelijk van het jaar. 

Wij daalden af naar haar kelder, waar we de resterende vier flessen onder een decenniadikke laag stof bekeken. ‘Laten we het oudste jaar nemen,’ zei mijn moeder. Het werd 1966.

Voorzichtig tilden we hem op en brachten we hem naar boven, waar mijn moeder hem moest ontkurken. Ik opperde nog even het stoute plan om die vier flessen te verpatsen, zodat we met z’n vieren een fijne wereldreis zouden kunnen maken, maar er werd te veel gefronst. Die fles moest open.

En terecht natuurlijk. Een moment om nooit te vergeten met de mensen die je liefhebt, weegt niet op tegen de geldelijke waarde die zo’n fles vertegenwoordigt.

Meditatiewijn

Mijn zus Louise had Papillon de Roquefort, een blauwe schimmelkaas, erbij gehaald en een plakje eendenlever. Die twee ingrediënten waren de perfecte match bij dit goddelijke goedje.

Kristallen glazen erbij, foto van pa op tafel en mam schonk eerst een bodempje in. Zou hij na 52 jaar nog goed zijn? Jazeker, dat was ie. Het werd een concert aan smaken, van rijpe mango en abrikozen tot een bittertje van grapefruit en het nootachtige van briochebrood. Het was een meditatiewijn.

We sloten onze ogen om ons te concentreren op het feest dat zich in onze monden afspeelde en huilden tegelijkertijd om onze Bourgondische, leuke vader die er niet meer bij kon zijn.

Du vin & du pain

Three glasses a day keep the doctor away, waren uitspraken toen alcohol nog dat leuke feestje van verdoving was. Waarbij ons centrale zenuwstelsel wordt onderdrukt en we lekker kunnen ontspannen, waarbij remmingen wegvallen en we lekker slap kunnen kletsen met elkaar.

In de vorige eeuw werd alcohol niet alleen aanbevolen om de gezelligheid te bevorderen, het zou ook goed zijn tegen dementie, om de bloedvaten open te houden en de stress te verminderen.

Twee glaasjes rood waren goed voor hart- en bloedvaten. Intussen weten we beter. We drinken gemiddeld zo’n vijf keer zoveel als in de jaren zestig.

Ongeveer tien procent van onze bevolking drinkt overmatig. Vrouwen meer dan 14 glazen per week, mannen meer dan 21. Van de totale bevolking boven de 18 jaar drinkt 40 procent elke dag tenminste een glas. 

De gezellige drinker

‘Drinken is het nieuwe roken’, zegt lifestyle coach Petra Koomen. ‘Alleen, het verschil is dat mensen die stoppen met roken heel stoer worden gevonden, maar mensen die stoppen met drinken als ongezellig worden beschouwd.’

 

Halfonthouder worden

Er is een verschil in de manier waarop mannen en vrouwen drinken. Vrouwen moeten van zichzelf heel veel in het leven. Carrière maken, kinderen opvoeden, man koesteren, vriendinnen behouden, strak lijf ambiëren en bijblijven met de nieuwste boeken en Netflix-series.

Petra: ‘Pff, je wordt moe van die drang naar perfectionisme. Dat zorgt voor onzekerheid, omdat je simpelweg niet aan al die zaken kunt voldoen. Een glaasje om even te ontspannen is dan een logische stap, maar zo rol je wel in een gewoonte die, naar nu blijkt, behoorlijk ongezond is.’

Het besef dat alcohol ongezond is, begint door te dringen

Wat we veertig jaar geleden nog niet wisten, weten we nu wel. Door het gebruik van alcohol is er een grotere kans op het krijgen van verschillende soorten kanker.

Slokdarmkanker, keelkanker, alvleesklierkanker, leverkanker, darmkanker en ja, ook het risico op borstkanker neemt door het gebruik van alcohol met tien procent toe. 

In 2010 kregen 15.000 vrouwen de ziekte, in 2016 waren dat er 17.000, aldus cijfers van TNO. De verwachting is zelfs, dat in 2020 twintigduizend vrouwen de diagnose krijgen.

De meeste mensen denken echter nog steeds dat alcohol alleen slecht is voor je lever. Psychiater René Kahn schreef het boek Op je gezondheid over de gezondheidseffecten van alcohol. Door het schrijven van zijn boek is Kahn ook vaker overgestapt op alcoholloze biertjes en drinkt hij minimaal.

‘Het is een fabel om te denken dat een glas wijn per dag goed is voor je gezondheid. Het besef dat alcohol ongezond is, begint steeds meer door te dringen.’

Mogen we dan helemaal niets meer?

Alleen nog maar boerenkoolsap in de ochtend, smoothies in de middag en water, liefst ook nog met PHplus 9, in de avond? Moeten we de idee verbannen dat alcohol tot de mooie momenten in ons leven behoort?

De trend is nu om halfonthouder te zijn of te worden. In restaurants halve in plaats van hele glazen drinken, vaker de BOB zijn, een paar dagen in de week niet drinken, een Dry January doen, de vijf in de klok naar achteren schuiven en wijn drinken met een lager alcoholpercentage.

In de kelder van mijn moeder liggen nog drie Chateau d’Yquems. Die gaan natuurlijk lekker op, ook al weten we intussen dat alcohol in alle opzichten meer kapotmaakt dan je lief is. Dus gaan we er extra van genieten.

Stoppen of minderen?

De Jellinek-kliniek heeft een test om erachter te komen of je alcoholgebruik zorgelijk is. www.jellinek.nl

Ook niet onbelangrijk:

  • Van alcohol word je dik. Een gram alcohol levert zeven kilocalorieën. Een standaardglas bier of wijn bevat zo’n zeventig kilocalorieën. 
  • Alcohol verlaagt de bloedsuikerspiegel, waardoor je sneller trek krijgt in eten.
  • Je leeft gemiddeld drie jaar korter als je meer dan veertien alcoholische consumpties per week drinkt (voor vrouwen).
  • Alcohol kost de samenleving jaarlijks 2,5 miljard euro. 
  • In de vorige eeuw werd gedacht dat met name rode wijn een wonderingrediënt had: resveratrol. Het is een antioxidant dat in de schil van druiven zit en dat zou beschermen tegen een te hoog cholesterolgehalte en zelfs tegen kanker. Inmiddels blijkt dat een fabel. 

 

 

Nouveau's prachtige covermodel Rachel Weisz is zwanger van haar man (en James Bond-acteur) Daniel Craig. Begin dit jaar las je in Nouveau een interview met deze ageless beauty. 

Bijna had Rachel Weisz niet in de nieuwe bioscoopfilm The Mercy gespeeld. De vrouwelijke hoofdrol in het wonderlijke verhaal over amateurzeiler Donald Crowhurst (Colin Firth) was al toebedeeld aan Kate Winslet. Een vrouw met wie Rachel vaak vergeleken wordt.

Niet alleen omdat ze min of meer in dezelfde leeftijdscategorie vallen - Kate is vijf jaar jonger - en een English Rose-uiterlijk delen, maar vooral omdat ze allebei verliefd zijn geweest op dezelfde man: regisseur Sam Mendes.

Waar Kate zich ontpopte tot een van de beroemdste vrouwen op aarde, bleef Rachel ondanks haar beroemde liefdes sinds Sam uit de spotlights.

‘Volgens mij is roem iets waar je voor kiest,’ aldus Rachel. ‘Je kunt je aankleden als een celebrity, met een grote zonnebril, keurig geföhnd haar en hoge hakken.

Maar als ik hier in New York in een spijkerbroek de deur uitga om mijn zoon uit school te halen, word ik volledig met rust gelaten. Ik doe het liefst heel normale huiselijke dingen: gezellig met zoon en man thuis zijn, films kijken, koken.’

Echte mensen

Die zoon, Henry (12), deelt ze met regisseur Darren Aronofsky, die ze na haar breuk met Mendes tegen het lijf liep. De twee verloofden zich in 2005, maar van een trouwerij kwam het nooit. In 2010 kondigden ze hun scheiding aan.

Niet veel later vond Rachel opnieuw liefdesgeluk, ditmaal bij een acteur met wie ze al ruim twintig jaar bevriend was: Daniel Craig. Die, want zo loopt het leven soms, op dat moment nét samen met Rachels ex Sam aan een nieuwe James Bond-film was begonnen, Skyfall.

Volop smakelijke ingrediënten voor de tabloids. Maar misschien wel door Rachels verfrissende kijk op beroemd zijn, pakte het anders uit. Ze voedt samen met Darren haar zoon op en trouwde in 2011 met Daniel in aanwezigheid van slechts vier getuigen, onder wie haar eigen zoon en Daniels volwassen dochter uit zijn eerste huwelijk.

Carrière

In de tussentijd werd ze ook nog Amerikaans staatsburger. Na de wittebroodsweken dompelde ze zich onder in haar werk, waardoor haar cv anno 2017 imposanter is dan ooit. Echte kaskrakers prijken er maar weinig op haar filmlijst.

Eigenlijk koos ze daar alleen voor met The Bourne Legacy (2012) en The Mummy (1999), die direct tot haar grote doorbraak leidde. Verder ken je haar vermoedelijk van films als About a Boy, The Fountain, The Lovely Bones en The Constant Gardener, waar ze in 2006 een Academy Award voor won.

Zelf produceren

De laatste jaren, eigenlijk sinds ze geluk vond bij Craig, voegt ze vooral kleine films aan haar palmares toe. Die ze veelal ook nog eens zelf produceert. Films die haar echt na aan het hart liggen.

Denial bijvoorbeeld over de joodse historica Deborah E. Lipstadt. Zij werd aangeklaagd wegens smaad, door een man die ze betichtte van het ontkennen van de holocaust.

Zware materie, maar wel materie die dichtbij komt voor Weisz: haar Hongaarse vader en Oostenrijkse moeder vluchtten allebei, kort voordat WOII uitbrak, naar Londen, waar Rachel opgroeide.

"Vrouwen moeten altijd maar mooi en lief zijn"

‘Ik kies graag complexe rollen uit,’ zegt ze er zelf over. ‘Die zijn er vaak alleen voor mannen. Vrouwen moeten altijd maar lief en leuk zijn.

Verschrikkelijk. Het is heel moeilijk iemand aardig te vinden die altijd lief is. Ik wil graag echte mensen om me heen: mensen die me irriteren, die me verbijsteren en frustreren. Je wilt toch een karakter hebben? Likeability is in Hollywood code voor “kop houden en mooi zijn”.’

Forty & fabulous

Het is een van de manieren waarop Weisz zich afzet tegen de gevestigde orde. Ze studeerde aan Cambridge Engelse literatuur. Sinds ze een Amerikaans paspoort heeft, spreekt ze zich graag uit over de Amerikaanse politiek.

Ze staat te boek als een van de grote feministen van de filmwereld. ‘De term “vrouwen in films” vind ik zó onzinnig. Alsof het over panda’s of giraffes gaat!,’ zei ze daar zelf over.

"Dan speel ik liever iemand van mijn eigen leeftijd"

En aan verhalen over leeftijdloze actrices heeft ze al helemaal een broertje dood. ‘In Hollywood ben je net een topsporter, je lichaam is je gereedschap. Maar dat betekent niet dat je je vol moet laten spuiten met botox. Dan speel ik liever iemand van mijn eigen leeftijd. Die vind ik namelijk hartstikke mooi.

Ik kom, nu ik de veertig voorbij ben, pas echt op stoom. Ik ben beter in mijn werk dan ooit, heb nu pas het gevoel dat alles op zijn plek valt.’ 

Dat geldt ook voor haar privéleven. ‘In mijn twenties was ik vaak single en voelde ik me alleen. Ik zat in m'n eentje pizza te eten, films te huren, alle clichés. Eenmaal de veertig voorbij, weet je waar je je geluk in kunt vinden. Ik verspil geen tijd meer aan zinloze dingen. Zo’n opluchting.’  

"Daniel is zo ontzettend beroemd"

Wat doe je als je getrouwd bent met een superster van 007-formaat, maar gesteld bent op je privacy? Dan doe je alsof je neus bloedt, adviseert Weisz.

‘Daniel is zo ontzettend beroemd,’ zei ze een paar jaar geleden al. ’Daarom praat ik met niemand over mijn huwelijk, ook niet met vriendinnen.’

Ook in het openbaar houden de twee hun beroemdheid en echte leven graag gescheiden: zelden gaan Daniel en Rachel samen de rode loper op, al delen ze achter de schermen vaak hun succes.

Liefdegeluk bekroond met kindje

Maar rules are made to be broken. Daarom durfden de twee het in 2013 aan samen veertien weken lang het podium te sieren voor het Broadway-toneelstuk Betrayal.

Wil je thuis genieten van een dosis Rachel en Daniel? Ga dan op zoek naar de film Dream House (2011). Op die set werden de twee na een decennialange vriendschap verliefd op elkaar.

En dit liefdesgeluk wordt nu bekroond met een kindje. Rachel onthulde onlangs zwanger te zijn. Met recht na haar 40ste echt op stoom.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: ANP