I hear the secrets that you keep...

Hilarisch, verwarrend of eng: soms vertellen we een verhaal in onze slaap, zonder dat we het weten. Naar schatting komt het voor bij vijftig procent van de kinderen en bij vijf procent van de volwassenen. Maar waarom doen we het eigenlijk?

Praten in je slaap is een vorm van parasomnie, een soort slaapstoornis.

Tijdelijke verlamming
Wanneer je in slaap valt, maken je hersenen chemische stoffen aan die ervoor zorgen dat je tijdelijk ‘verlamt’. Zo kun je bijvoorbeeld dromen dat je wegrent, maar sprint je uiteraard niet echt je bed uit. Deze stoffen zorgen er ook voor dat de stembanden niet functioneren - bij het overgrote deel van de volwassenen althans. Gaan we op de cijfers af, dan praat vijf procent wel in zijn of haar slaap.

Tussen dromen en slapen
Alles wat zich in de hersenen afspeelt, komt tot uiting. Praten in je slaap gebeurt vaker als je REM-slaap verstoort wordt of als je een nachtmerrie hebt. Je doet het namelijk als je ergens in een stadium tussen dromen en slapen zit.

Wat helpt?
Is het schadelijk? Nee, het tast je gezondheid niet aan. Het helpt wel als je 's avonds geen emotionele film kijkt of een indrukwekkend boek leest voor het slapengaan. Ook een regelmatig slaapritme ontwikkelen doet wonderen. En voor wie zich afvraagt of je de naam van een geheime geliefde per ongeluk kunt uitspreken tijdens het slapen: ja, dat kan. Hoe drukker je je erover maakt, hoe groter de kans dat het gebeurt, aldus slaapprofessor Jim Horne.

LEES OOK: Slaapproblemen? Deze slaap-app helpt je erdoorheen

Bron: Knack.be, Beeldbron: Pinterest