Ook Michelle Obama heeft groene vingers
Ook Michelle Obama heeft groene vingers

Na een lange winterslaap ligt de tuin er nu nog kaal en dor bij, maar nog even en de deuren gaan weer open, voor heerlijke warme middagen en zwoele avonden buiten, tussen het groen. En dat is heel erg goed voor je body & mind.

Jekka Mc Vicar, ambassadrice van de organisatie ‘gezond via tuinbouw’, weet er alles van. Zij stelde een lijstje samen met tips voor in de tuin, waarmee we al onze stress en dagelijkse beslommeringen op goede wijze kwijt kunnen raken - en de tuin gezonder en levendiger maken. 

1. Maak een comfortabele zitplek 

Zoek een rustige, fijne plek op en maak daar een zitje waar je je terug kunt trekken zonder beeldschermen en met een boek of slechts je eigen gedachten.

Ontspannen zittend tussen het groen komen lichaam en geest het beste tot rust. Snuif de geuren op van de bloemen en de kruiden of strijk neer in het gras en staar, liggend op Je rug, eens een tijdje gedachteloos naar de wolken die figuren worden en dan weer vlagerig verdwijnen.

Dit zijn simpele vormen van meditatie die het hoofd en het lijf helpen te onthaasten en te ontspannen. 

2. Zorg voor veel bloemen 

Bloemen trekken vlinders aan en zorgen voor leven in een tuin. Maar ook kruiden trekken insecten aan. Op lavendel, rozemarijn en tijm komen veel bijen af, oregano is geliefd bij bepaalde vlinderfamilies. Ze vragen om weinig onderhoud, ruiken heerlijk en leveren zoveel mooi leven op. 

3. Plant en zaai voor op tafel 

Niets leukers dan een krop sla, tomaten of een bos wortelen van eigen grond. De smaak van eigengemaakte groente is veel voller en rijker dan die je in de supermarkt koopt, en het plezier vooraf, te zien hoe iets begint en met zorg uitgroeit, is niet in geld uit te drukken. 

Lees ook: Is dit plantje echt de remedie tegen het jojo-effect?

4. Zaadjes in de grond 

Het magische van een zaadje dat de grond in gaat en een paar weken later als prachtige bloem ontspruit. Dit soort kleine dingen brengen ons weer even terug naar de kern. 

5. Plant kruiden 

Kruiden nemen maar weinig plek in en zorgen voor zoveel heerlijke geuren in de tuin. Ze trekken insecten aan die de natuur tot leven brengen. Bovendien zijn kruiden heerlijk in ons eten.

Sommige ervan, zoals venkel, krijgen prachtige bloemen die, in het geval van venkel, zelfs eetbaar zijn (en goddelijk smaken). Als de bloemen veranderen in zaadjes, kun je er thee van maken.

Kruiden hebben naast een fijne geur ook een goede werking op onze gezondheid en worden niet voor niets gebruikt voor velerlei kwalen, zoals spijsverteringsproblemen.

Na de bloei zijn de zaden tijdens de winterperiode lekker voor de vinken en pimpelmezen, die dan verder weinig eten in de natuur vinden. 

Mensen die vaak een korte nacht maken, zouden een groter risico op gezondheidsproblemen lopen. Geldt dat voor jou ook? Door dat slaaptekort af en toe te compenseren met een goede uitslaapsessie, zou je dat risico kunnen voorkomen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in Journal of Sleep Research.

De onderzoekers verzamelden data over gezondheid en levensstijl van meer dan 38.000 Zweedse volwassenen. In totaal werden gedurende dertien jaar gegevens van deze personen verzameld.

5 uur of minder

Ook het rook- en eetgedrag, het gewicht, lichaamsbeweging werd gemonitord. Hieruit bleek dat mensen onder de 65 jaar die dagelijks vijf of minder uren per nacht sliepen, 65 procent meer kans hadden op vroegtijdig overlijden.

Wanneer mensen doordeweeks kort, maar in het weekend wel acht uur of langer sliepen, bleek dit risico niet meer significant.

Regelmatig lang slapen (8 uur of meer) is niet per se beter voor de gezondheid. Mensen die dagelijks zes à zeven uur slapen hebben een grotere kans op een langer leven dan de langslapers.

Erfelijkheid

De onderzoekers benadrukken dat zij niet hebben bekeken waarom personen die vaak te weinig of te veel slapen meer kans lijken te hebben op een vroegtijdig overlijden.

Volgens de auteurs verschilt het per persoon hoeveel slaap zij nodig hebben. Dat heeft onder meer te maken met erfelijkheid.

Bron: NU.nl Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

7 juni komt zijn boek 'Filosofie voor een weergaloos leven' uit en 1 week later staat Lammert Kamphuis al voor je op het Nouveau Matinee. Deze jonge filosoof is een van de meest inspirerende sprekers van het moment. Kom naar het Nouveau Matinee voor een boeiende lezing.

Wat doet een filosoof/theoloog op festivals als Lowlands en Amsterdam Dance Event? Zijn jonge publiek prikkelen met eeuwenoude denkbeelden!

Lammert Kamphuis (1983) is een begenadigd spreker die anderen inspireert om op een nieuwe manier naar hun leven te kijken, te denken en te handelen. Als geen ander weet hij daarbij de inzichten van de oude filosofen op alledaagse thema’s toe te passen. En dat doet hij met veel humor.

Van het leven krijg je er maar één; alle reden om er het best mogelijke leven van te maken.

Hoe denk je eigenlijk over de grote thema’s in je leven: liefde, familie en vriendschap, bijvoorbeeld? En hoe kunnen inzichten uit de filosofie je daarbij helpen?

Als geen ander weet Lammert, die ook docent aan de School of Life is, complexe, maar waardevolle theorieën te vertalen naar bruikbare inzichten.

Dat doet hij ook in zijn boek in Filosofie voor een weergaloos leven.

Bereid je voor op een boeiend gesprek waar je letterlijk iets wijzer van wordt, met een van de meest inspirerende sprekers van dit moment.

Behalve Lammert, geven ook Sacha de Boer en Tommy Wieringa een lezing. Én journalist Barbara van Beukering gaat in gesprek met Hedy d'Ancona en Ans markus over ouder worden. Dit alles op 14 juni in de prachtige ambiance van het Concertgebouw.

Er zijn nog kaarten!