Vincent wist zelf alles van stemmingswisselingen.

Herkenning, troost, steun – kunst kan veel met je doen. Het Van Gogh Museum gaat daarom deze lente van start met het programma Open up met Vincent. Hiermee wil het museum een positieve bijdrage leveren aan het gesprek over mentale gezondheid vanuit de kunst en het levensverhaal van Vincent van Gogh.

Het programma, met onder andere mindfulness-sessies, creatieve workshops en lesmateriaal, is in samenwerking met professionals op gebied van mentale gezondheid ontwikkeld en wordt vanaf dit voorjaar zowel in het museum, op locatie en online aangeboden.

Helende kracht van kunst

Het actief of passief beleven van kunst bevordert de gezondheid en het algehele welbevinden, onderschrijft wetenschappelijk onderzoek. Juist in deze tijd, waarin veel mensen aangeven stress en sombere gevoelens te ervaren en de gevolgen van twee jaar pandemie een grote invloed hebben op ons mentaal welzijn, kan kunst een positieve rol spelen bij het voorkomen of verzachten van psychische klachten.

Article continues after the ad

Ook Vincent ervoer in zijn leven de helende kracht van kunst en putte er troost en hoop uit. Voor hem was schilderen de enige remedie tegen de psychische klachten waarmee hij worstelde. Vincent was daar openhartig over, bewijzen de brieven die hij schreef aan zijn broer Theo over zijn periodes van crisis en herstel.

'Vroeger wist ik wel dat je je armen en benen kon breken en dat dat dan later weer kon herstellen, maar ik wist niet dat je geestelijk gebroken kon worden en dat dat nadien ook herstelde.'
Vincent aan zijn broer Theo, 28 januari 1889

Open up met Vincent loopt van maart tot en met juni 2022.