'In de overgang gaat het om minder moeten en meer kiezen.'

Ze is een expert in vrouwenzorg én ervaringsdeskundige in ouder worden ('Ik zou nog best het lijf van een 28-jarige willen hebben'): uro-gynaecoloog dr. Manon Kerkhof (47), tevens oprichter van Curilion, een kliniek voor vrouwenzorg.

Samen met gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries schreef ze een geweldig boek over de overgang: Ook leuke meisjes worden vijftig. "Hiermee willen we vrouwen meer kennis bij­brengen over de overgang en vrouwen in deze fase, empoweren," aldus Kerkhof.

Article continues after the ad

"Ik verbaas me iedere dag weer hoe weinig vrouwen ­weten over hun eigen lichaam en vooral over wat er ­allemaal mee kan gebeuren tijdens de overgang," zegt Kerkhof in het AD. "In de spreekkamer leg ik dan uit dat al hun klachten, die ze vaak jarenlang hebben weggewoven, gewoon bij de overgang horen. Dan zie je de schellen van hun ogen vallen. ‘Oh echt? Ik ben dus niet gek’, zeggen ze vaak.

Die nuchtere Nederlandse houding van ‘het hoort er allemaal bij’ helpt niet, vind ik. Met ons boek willen we daarom meer bewustwording creëren, zodat mensen echt zien hoe het lichaam in elkaar steekt. Want wat je niet weet, zie je niet."

Het boek biedt veel houvast voor de turbulente periode die de overgang kan zijn, met uitleg waarom krachttraining zo belangrijk is, wat er mentaal kan veranderen en hoe je het beste kunt eten. En wees niet bevreesd: de dokter is in dit geval ook maar een mens. "In de overgang gaat het om minder moeten en meer kiezen," zegt Kerkhof. "Niet alles moet meer, doe wat je leuk vindt, wat bij je past. Zo drink ik alleen nog maar goede koffie en eet er elke avond een stuk chocolade bij. Het moet wel haalbaar blijven. Ik ben geen superwoman."

Ook leuke meisjes worden 50 kost 22 euro

Foto's (c) Curilion 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in